Taka sałatka na pewno będzie królem każdej imprezy.
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego (karkówka lub łopatka)
- 3 cebule
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
- 3 pomidory
- 200 g sera żółtego
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 6 łyżek majonezu
- paczka nachos solonych
- 1/4 kostki masła
- łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
- pieprz, sól
WYKONANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle z cebulą. Doprawić solą, pieprzem. Wystudzić.
- Mięso podsmażyć, doprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzić.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy.
- Kapustę umyć, osuszyć i pokroić cienko.
- Pomidory pokroić w kostkę.
- Majonez i jogurt wymieszać.
- Sałatkę układać warstwowo: kapusta pekińska, pomidory, mięso mielone, pieczarki, kukurydza, fasola, sos jogurtowo-majonezowy, ser żółty i nachos (ułożyć koronę, a pozostałe pokruszyć).
- Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz