Ten przepyszny serniczek to po prostu niebiańska rozkosz. Chrupiący spód, delikatny i aksamitny ser, a całość oblany słodkim musem z mango.
SKŁADNIKI (forma o średnicy 16 cm):
- Spód sernika:
- 150 g ciasteczek owsianych
- łyżka masła
- Masa serowa:
- 500 g twarogu mielonego z wiaderekcza
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka + 2 żółtka
- łyżka aromatu cytrynowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- Mus mango:
- dojrzałe mango
- 1/4 szklanki wody
- łyżeczka żelatyny
- 1-2 łyżki cukru
WYKONANIE:
- Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować. Przełożyć do miseczki, dodać miękkie masło i połączyć razem.
- Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Dno przykryć masą ciasteczkową. Włożyć do lodówki na godzinę.
- Jajka krótko ubić, dodać cukier puder, śmietankę i ponownie ubić. Następnie dodawać po jednej łyżce ser i miksować na małych obrotach.
- Gdy składniki będą już połączone, dodać śmietankę, aromat cytrynowy, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i krótko zmiksować. Wlać do tortownicy. Obłożyć z zewnątrz folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Do większej brytfanki nalać gorącej wody. Wstawić sernik do wody (3/4 wysokości) i piec przez 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na kolejne 30 minut. Zdjąć obręcz i włożyć do lodówki.
- Mango umyć, obrać, pokroić na kawałki i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, i pozostawić do spęcznienia.
- Pozostałą część wody wlać do mango i zagotować z dodatkiem cukru. Gorący mus ściągnąć z palnika i dodawszy żelatynę szybko zamieszać. Po wystudzeniu gotowy mus wylać na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Cudownie słonecznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny.
OdpowiedzUsuńSerdeczności:-)
wygląda rewelacyjnie, uwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki i uwielbiam mango!! to na prawdę musi być szałowe połączenie! :)
OdpowiedzUsuń