czwartek, 8 maja 2014

Gołąbki z Kaszą Jaglaną i Grzybami

Gołąbki z Kaszą Jaglaną i Grzybami

Gołąbki z Kaszą Jaglaną i Grzybami
Bardzo smaczna wersja gołąbków w wersji wegetariańskiej.


SKŁADNIKI:



    • główka średniej kapusty
    • 250 g kaszy jaglanej
    • 2 garście suszonych grzybów lub 400 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Grzyby namoczyć, najlepiej na całą noc. Obgotować przez godzinę w wodzie z łyżeczką soli. Odcedzić i pokroić na desce na mniejsze kawałki.
  2. Liście kapusty krótko obgotować w gorącej wodzie.
  3. Kaszę jaglaną gotować przez 10 minut w wodzie z 1/2 łyżeczki soli. Odcedzić.
  4. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
  5. Grzyby poddusić na maśle (jeśli korzystamy z  pieczarek wystarczy je dokładnie umyć, pokroić w plasterki i poddusić na maśle). Dodać cebulę, czosnek i smażyć dalej razem, aż do miękkości.
  6. W dużej misce wymieszać razem kaszę jaglaną i duszone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem (ja doprawiam bardziej pikantnie, bo kapusta wyciąga przyprawy).
  7. Gotowy farsz zawijać w liście kapusty.
  8. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać na nich gołąbki i ponownie przykryć całość liśćmi.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i dusić pod przykryciem przez około godzinę.
  10. Podawać z ketchupem lub czerwoną cebulą (cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu pomidorowego; doprawić do smaku solą i pieprzem).

SMACZNEGO :)

obiad kapusta kasza jaglana pieczarki cebula czosnek masło sól pieprz

2 komentarze:

  1. Gołąbków nie jadlam już od roku albo i dłużej... narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) jak zobaczyłam, że jest już nowa kapusta od razu postanowiłam zrobić gołąbki :) u mnie rodzinka uwielbia :)

      Usuń

Sharing Buttons