sobota, 15 marca 2014

Żeberka w Miodzie

Żeberka w Miodzie

Żeberka w Miodzie
Mmm .... przepyszne żeberka w aromatycznej marynacie. Co tu dużo mówić. Po prostu palce lizać.

 

 SKŁADNIKI:

 


    • 1kg żeberek wieprzowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżki octu winnego
    • 3-4 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wódki
    • 1/2 łyżki musztardy delikatesowej
    • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • kilka kropel sosu chili

 

WYKONANIE:

  1. W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka włożyć do wrzątku i gotować przez 6 minut.
  2. Wyjąć i przelać zimną wodą. Dzięki powyższemu zabiegowi po upieczeniu żeberka będą soczyste. Pokroić na drobne kawałki.
  3. Żeberka pokroić na małe kawałki.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Włożyć do małej miseczki. Dodać 4 łyżki wody, sos sojowy, wódkę, ocet winny, musztardę, miód oraz sos chili i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozetrzeć z sosem.
  5. Zalać żeberka marynatą i odstawić na godzinę do lodówki.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. Co 10 minut polewać sosem. podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

SMACZNEGO :)

obiad żeberka czosnek miód ocet winny sos sojowy wódka musztarda delikatesowa mąka ziemniaczana chili
Kuchnia Ameryki Północnej

1 komentarz:

  1. Ubóstwiam żeberka w słodkich marynatach ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons