Mmm .... przepyszne żeberka w aromatycznej marynacie. Co tu dużo mówić. Po prostu palce lizać.
SKŁADNIKI:
- 1kg żeberek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wódki
- 1/2 łyżki musztardy delikatesowej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel sosu chili
WYKONANIE:
- W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka włożyć do wrzątku i gotować przez 6 minut.
- Wyjąć i przelać zimną wodą. Dzięki powyższemu zabiegowi po upieczeniu żeberka będą soczyste. Pokroić na drobne kawałki.
- Żeberka pokroić na małe kawałki.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Włożyć do małej miseczki. Dodać 4 łyżki wody, sos sojowy, wódkę, ocet winny, musztardę, miód oraz sos chili i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozetrzeć z sosem.
- Zalać żeberka marynatą i odstawić na godzinę do lodówki.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. Co 10 minut polewać sosem. podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Ubóstwiam żeberka w słodkich marynatach ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń