Dzisiaj tarta na pysznym, kruchym cieście, wypełniona orzechowym nadzieniem z budyniem i polana masą orzechową. Podsumowując - pyszności.
SKŁADNIKI:
- Ciasto Kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształ
- 150 g masła
- jajko
- Nadzienie:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
- Polewa Orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich grubo mielonych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki miodu
- orzechy włoskie do dekoracji
WYKONANIE:
- Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Formę na tartę (30 cm średnicy) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg i wykleić nim formę. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
- Połowę porcji orzechów na nadzienie posiekać drobno, a pozostałą część zmielić.
- Masło roztopić w garnku, dodać śmietankę kremówkę, cukier oraz mąkę. Aby nie powstały grudki, dodawane składniki cały czas mieszać. Gotować do momentu, aż powstanie gęsta masa. Ostawić z palnika do wystudzenia.
- Do letniej masy dodawać po jednym jajku mieszając trzepaczką. Na koniec dodać posiekane i zmielone orzechy oraz skórkę z pomarańczy.
- Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu przygotować polewę: orzechy drobno posiekać, a masło rozpuścić z cukrem i miodem. Wsypać orzechy, wymieszać i wylać na ciasto. Równo rozprowadzić i udekorować połówkami orzechów.
Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pozdrawiam Sandra
UsuńWow, boska! Nigdy orzechowej nie piekłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
dziękuję :) pozdrawiam Monica :)
Usuń