środa, 26 marca 2014

Tarta Orzechowa

Tarta Orzechowa

Tarta Orzechowa
Dzisiaj tarta na pysznym, kruchym cieście, wypełniona orzechowym nadzieniem z budyniem i polana masą orzechową. Podsumowując - pyszności.

SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kruche:
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 150 g masła
    • jajko
  • Nadzienie:
    • 300 ml śmietanki kremówki 30%
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • 2 jajka
    • 200 g orzechów włoskich
    • 2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • Polewa Orzechowa:
    • 300 g orzechów włoskich grubo mielonych
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2-3 łyżki miodu
    • orzechy włoskie do dekoracji


WYKONANIE:

  1. Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Formę na tartę (30 cm średnicy) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg i wykleić nim formę. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Połowę porcji orzechów na nadzienie posiekać drobno, a pozostałą część zmielić.
  3. Masło roztopić w garnku, dodać śmietankę kremówkę, cukier oraz mąkę. Aby nie powstały grudki, dodawane składniki cały czas mieszać. Gotować do momentu, aż powstanie gęsta masa. Ostawić z palnika do wystudzenia.
  4. Do letniej masy dodawać po jednym jajku mieszając trzepaczką. Na koniec dodać posiekane i zmielone orzechy oraz skórkę z pomarańczy.
  5. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po upieczeniu przygotować polewę: orzechy drobno posiekać, a masło rozpuścić z cukrem i miodem. Wsypać orzechy, wymieszać i wylać na ciasto. Równo rozprowadzić i udekorować połówkami orzechów.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka cukier masło jajka śmietanka kremówka 36% orzechy włoskie skórka pomarańczowa kandyzowana miód

4 komentarze:

Sharing Buttons