wtorek, 11 marca 2014

Gulasz z Zacierką

Gulasz z Zacierką

Gulasz z Zacierką
Będąc na wakacjach na Węgrzech kupiłam taki oto przepyszny makaron Tarhonya oraz pastę paprykową Piros Arany. Dzięki tym dwóm składnikom przywróciłam w moim domu wspomnienia z wakacji w postaci smaków kuchni węgierskiej zamkniętych w  prostym, ale jakże pysznym gulaszu :). Pamiętajmy, że choć węgierskie wino jest doskonałe, to z Węgier warto przywieźć również przyprawy tamtejszej kuchni.

SKŁADNIKI:



    • 0.5 kg wołowiny
    • 2 średnie papryki czerwone
    • 4-5 pomidorów
    • mała marchewka
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    • 1/2 łyżeczki chili
    • 2 łyżeczki pasty paprykowej Piros Arany
    • łyżeczka soli
    • pieprz
    • oliwa z oliwek
    • opakowanie węgierskiego makaronu Tarhonya lub zacierka

WYKONANIE:

  1. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę o wymiarach 1x2 cm i doprawić papryką słodką, chili oraz pieprzem. Ostawić do lodówki na 30 minut.
  2. Pomidory sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  3. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski.
  4. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  5. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  6. Wołowinę przełożyć na patelnię i smażyć na oliwie przez ok. 5 minut. Dodać pastę paprykową, marchewkę, cebulę, czosnek i ponownie smażyć przez kolejne 5 minut.
  7. Gdy wytworzy się sos, dodać pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Wszystko zalać szklanką wody i dusić razem przez 40 minut pod przykryciem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dolać więcej wody.
  8. Na 10 minut przed końcem dodać paprykę i co chwilę mieszając bez przykrycia poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Makaron Tarhonya ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić z wody i podawać z gotowym gulaszem.

SMACZNEGO :)


obiad wołowina papryka pomidory marchewka cebula czosnek papryka słodka chili pasta paprykowa sól pieprz oliwa makaron zacierka
Red Hot Chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons