Sałatka Gyros jest hitem każdej imprezy. A co najważniejsze zawsze się udaje. Każdy ma swoją wersję tej sałatki. Ja uwielbiam ją we właśnie takiej postaci. Niektórzy polewają ją dodatkowo ketchupem, ale moi domownicy lubią ją z samym majonezem.
SKŁADNIKI:
- 3 połówki piersi z kurczaka
- kapusta pekińska
- 3/4 słoika litrowego ogórków konserwowych
- 2 cebule czerwone
- pęczek szczypiorku
- puszka kukurydzy
- majonez (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym typu greckiego)
- opakowanie przyprawy gyros
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę i obsypać przyprawą gyros. Odstawić do lodówki na 30 minut. Usmażyć na patelni z olejem (ja lubię jak jest mocno wysmażone) i wystudzić.
- Kukurydzę odcedzić.
- Ogórki i cebule pokroić w kostkę.
- Kapustę umyć, osuszyć i pokroić cienko wyciąwszy uprzednio głąb.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Przełożenie sałatki: mięso, kukurydza, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, majonez, cebula czerwona, szczypiorek.
- Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz