sobota, 29 marca 2014

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros
Sałatka Gyros jest hitem każdej imprezy. A co najważniejsze zawsze się udaje. Każdy ma swoją wersję tej sałatki. Ja uwielbiam ją we właśnie takiej postaci. Niektórzy polewają ją dodatkowo ketchupem, ale moi domownicy lubią ją z samym majonezem.


SKŁADNIKI:



    • 3 połówki piersi z kurczaka
    • kapusta pekińska
    • 3/4 słoika litrowego ogórków konserwowych
    • 2 cebule czerwone
    • pęczek szczypiorku
    • puszka kukurydzy
    • majonez (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym typu greckiego)
    • opakowanie przyprawy gyros
    • olej do smażenia


WYKONANIE:

  1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę i obsypać przyprawą gyros. Odstawić do lodówki na 30 minut. Usmażyć na patelni z olejem (ja lubię jak jest mocno wysmażone) i wystudzić.
  2. Kukurydzę odcedzić.
  3. Ogórki i cebule pokroić w kostkę.
  4. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić cienko wyciąwszy uprzednio głąb.
  5. Szczypiorek drobno posiekać.
  6. Przełożenie sałatki: mięso, kukurydza, ogórki konserwowe, kapusta pekińska, majonez, cebula czerwona, szczypiorek.
  7. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z białym pieczywem.

SMACZNEGO :)

sałatka pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe cebula czerwona szczypiorek kukurydza majonez przyprawa gyros olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons