Aromatyczne klopsiki w niezwykłej odsłonie.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
- 300 g mielonej piersi z indyka
- jajko
- 2 cebule
- szklanka groszku mrożonego lub z puszki
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 torebki ryżu
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki curry
- 3 + 5 łyżek oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
WYKONANIE:
- Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą oraz solą. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni z olejem (5 łyżek) z każdej strony.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z pozostałą częścią oleju. Dodać pulpeciki oraz curry i smażyć przez chwilę razem. Następnie wlać 2 szklanki wody i dusić na średnim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Na pięć minut przed końcem gotowania dodać zielony groszek i dusić dalej razem. Następnie wlać jogurt (uważać by nie zważyć sosu) i krótko zagotować.
- Potrawę podawać w miseczkach z ryżem i posypaną natką pietruszki.
smaczne:)
OdpowiedzUsuń