poniedziałek, 10 marca 2014

Klopsiki z Indyka w Sosie Curry

Klopsiki z Indyka w Sosie Curry

Klopsiki z Indyka w Sosie Curry
Aromatyczne klopsiki w niezwykłej odsłonie.

klopsiki

SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • 300 g mielonej piersi z indyka
    • jajko
    • 2 cebule
    • szklanka groszku mrożonego lub z puszki
    • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    • 3 torebki ryżu
    • łyżka bułki tartej
    • 2 łyżeczki curry
    • 3 + 5 łyżek oleju
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • sól

WYKONANIE:

  1. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą oraz solą. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni z olejem (5 łyżek) z każdej strony.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z pozostałą częścią oleju. Dodać pulpeciki oraz curry i smażyć przez chwilę razem. Następnie wlać 2 szklanki wody i dusić na średnim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
  3. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  4. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać zielony groszek i dusić dalej razem. Następnie wlać jogurt (uważać by nie zważyć sosu) i krótko zagotować.
  5. Potrawę podawać w miseczkach z ryżem i posypaną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z indyka jajka cebula groszek jogurt naturalny ryż curry olej mąka pszenna natka pietruszki sól

1 komentarz:

Sharing Buttons