Naleśniki po amerykańsku są przepyszne na śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem owoców i kremu mascarpone, ale prawdziwą głębię smaku osiągają dopiero w połączeniu z syropem klonowym.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru kryształ
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- łyżka masła rozpuszczonego
- masło do smażenia
WYKONANIE:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól wymieszać razem.
- Jajka roztrzepać z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
- Dodać do suchych składników i połączyć razem.
- Naleśniki smażyć na małej patelni o średnicy 15 cm z dodatkiem masła.
- Podawać z kremem mascarpone (serek mascarpone + bita śmietana + cukier puder), dowolnymi owocami i koniecznie polane syropem klonowym!
to jedne z moich ulubionych naleśników :) ja zazwyczaj podaję je typowo amerykańsko (masło orzechowe, borówki amerykańskie, banan itd.) :)
OdpowiedzUsuńja też zazwyczaj podaję z borówkami (jak są dostępne) i bananem, ale pod ręką miałam tylko kaki i brzoskwinie z puszki :) z masłem orzechowym nie próbowałam. dzięki na pewno wykorzystam ten pomysł :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń