czwartek, 13 marca 2014

Pancakes

Pancakes

Pancakes
Naleśniki po amerykańsku są przepyszne na śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem owoców i kremu mascarpone, ale prawdziwą głębię smaku osiągają dopiero w połączeniu z syropem klonowym.


SKŁADNIKI:



    • 250 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka cukru kryształ
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 300 ml mleka
    • łyżka masła rozpuszczonego
    • masło do smażenia

WYKONANIE:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól wymieszać razem.
  2. Jajka roztrzepać z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
  3. Dodać do suchych składników i połączyć razem.
  4. Naleśniki smażyć na małej patelni o średnicy 15 cm z dodatkiem masła.
  5. Podawać z kremem mascarpone (serek mascarpone + bita śmietana + cukier puder), dowolnymi owocami i koniecznie polane syropem klonowym! 

SMACZNEGO :)


śniadanie mąka proszed do pieczenia cukier kryształ sól jajka mleko masło
Kuchnia Ameryki Północnej

2 komentarze:

  1. to jedne z moich ulubionych naleśników :) ja zazwyczaj podaję je typowo amerykańsko (masło orzechowe, borówki amerykańskie, banan itd.) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też zazwyczaj podaję z borówkami (jak są dostępne) i bananem, ale pod ręką miałam tylko kaki i brzoskwinie z puszki :) z masłem orzechowym nie próbowałam. dzięki na pewno wykorzystam ten pomysł :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons