Bardzo smaczna sałatka warstwowa. Jeśli macie ochotę na inny sos możecie śmiało eksperymentować. W oryginalnym przepisie był czosnkowy, którym polewało się sałatkę już na talerzu. Ja natomiast wymieszałam majonez z jogurtem naturalnym typu greckiego.
SKŁADNIKI:
- duża podwójna pierś z kurczaka
- 2 woreczki ryżu (ja użyłam ryż 3 kolory)
- papryka czerwona
- mała papryczka chili
- 2 średnie cebule czerwone
- kilka ogórków konserwowych
- mały brokuł
- majonez (ja wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym typu greckiego)
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki oleju z pestek winogron
- sok z dużej cytryny
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- łyżeczka kurkumy
- płaska łyżeczka cukru
- sól
WYKONANIE:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Przełożyć do miski, doprawić przyprawą do gyrosa, polać sosem sojowym i olejem. Wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem kurkumy i 1/2 łyżeczki soli. Wystudzić, dodać sok z cytryny, olej z pestek winogron, natkę pietruszki, paprykę w proszku i chili pokrojone w bardzo drobną kostkę. Wymieszać.
- Kurczaka obsmażyć na patelni na złoty kolor.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wymieszać razem. Ostawić do zamarynowania.
- Paprykę wydrążyć, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Brokuł podzielić na małe różyczki, obgotować 3-5 minut w lekko osłodzonej (1 łyżeczka) wodzie, tak aby pozostał lekko chrupiący. Odcedzić i posypać szczyptą soli.
- W dużej misce, najlepiej szklanej, układać warstwami sałatkę: ryż, ogórki, kukurydzę, paprykę, mięso, cebulę, ryż, majonez, brokuł.
- Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 2-4 godzin.
Witaj! Nominowałam Cię do Liebster Blog Awards, mam nadzieję, że więcej osób dowie się o Twojej pasji
OdpowiedzUsuń