Jeśli macie ochotę na babkę inną niż nasze tradycyjne, to polecam Babkę Sezamową z Rodzynkami. Łącząc te dwa składniki otrzymujemy bardzo ciekawy smak. W naszym domu zrobiła ona furorę. Mielonego sezamu nie dostaniemy w sklepie. Ja zmieliłam ziarenka w młynku do kawy. Miksować trzeba jednak krótko, aby nie powstała lepka masa.
SKŁADNIKI:
- 250 g masła + łyżka do formy
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g mielonego sezamu (ja zmieliłam w młynku do kawy)
- 300 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki rodzynek
- bułka tarta
WYKONANIE:
- Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier i ponownie ucierać.
- Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.
- Dodać olejek waniliowy, zmielony sezam i połączyć składniki.
- Dodać mąkę i miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy sezamowej mieszając szpatułką, aby składniki połączyły się w puszystą konsystencję.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej lekko bułką tartą.
- Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Udekorować lukrem (u mnie różowy - taki kolor wybrało moje dziecko :)).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz