Burritos to danie kuchni meksykańskiej. Można je przyrządzać na różne sposoby, a i tak w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Dodatkowo, jest łatwe w wykonaniu. W rodzimej kuchni przekąska ta zawiera tylko mięso lub fasolę. Ja moje Burritos przyrządziłam w wersji Tex-Mex, czyli po amerykańsku - wersji "bogatej" w składniki. Gama produktów jakie można użyć jest dowolna i jedynie od naszej inwencji zależy, które z nich wykorzystamy.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 4 duże tortille
- 8 łyżek ugotowanego ryżu
- 300 g mięsa mielonego
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 4-5 czubatych łyżek czerwonej fasoli
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1/4 papryki czerwonej
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g startego sera żółtego (u mnie edamski)
- 1/2 opakowania przyprawy do burritos (lub zrobić samemu 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki chili w proszku, łyżeczka łagodnej papryki w proszku, sól, pieprz)
- sól, pieprz
- olej
- kilka liści sałaty lodowej
- guacamole
- opakowanie nachos z solą
WYKONANIE:
- Cebulę, obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Paprykę wydrążyć, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Przygotować guacamole.
- Liście sałaty umyć i pozostawić do osuszenia.
- Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Dodać czosnek i paprykę. Smażyć razem przez ok. 2 minut, a następnie wrzucić mięso. Smażyć, aż mięso uzyska kolor jasno brązowy.
- Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do burittos.
- Dodać pomidory z puszki i smażyć cały czas mieszając, aż powstanie sos.
- Pod koniec smażenia dodać odsączoną z puszki kukurydzę i czerwoną fasolę. Dokładnie wymieszać. Jeśli potrawa nie będzie pikantna, można dodać odrobinę chili.
- Na osobnej, suchej patelni podgrzać z obu stron tortille (ok. 10-15 s z każdej strony)
- Na tortillę nakładać: liść sałaty, 2 łyżki ryżu, łyżkę sera żółtego i farsz mięsny. Zwinąć w rożek lub szczelnie zagiąć boki do środka (sposób zawijania dowolny).
- Można serwować jako danie obiadowe podane na talerzu z guacamole i nachos lub jako szybką przekąskę "do ręki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz