Dzisiaj przygotowałam amerykańską zupę z kukurydzy i chili. W smaku jest słodko-ostra, posypana serem żółtym i podawana z grzankami. Z powodzeniem może zastąpić obiad w całości, gdyż jest sycąca i rozgrzewająca, a do tego bardzo tania.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki kukurydzy
- 1-2 cebule średnie
- średnia marchewka
- 1/4 papryki czerwonej lub żółtej
- mały por (tylko biała część)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka imbiru świeżego startego
- czerwona papryczka chili lub chili w proszku
- sól, pieprz
- litr rosołu
- żółty ser
- jogurt naturalny gęsty
- pieczywo lub grzanki
WYKONANIE:
- Cebulę i marchew obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Paprykę czerwoną oraz chili pokroić w kostkę.
- Pora pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę podsmażyć w dużym garnku na oliwie ze szczyptą soli. Dodać marchewkę, pora, paprykę, chili i podsmażyć razem przez ok. 3-4 minuty.
- Doprawić imbirem, dodać odsączoną kukurydzę (zostawić 2 łyżki do dekoracji) i zalać całość rosołem. Gotować przez 15 minut.
- Gotową zupę zmiksować w blenderze.
- Nakładać do miseczek. Udekorować jogurtem naturalnym, odrobiną kukurydzy i posypać startym serem żółtym. Podawać z pieczywem lub grzankami. Dodatkowo, zupę można posypać natką pietruszki i pieprzem trzy kolory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz