poniedziałek, 3 marca 2014

Southwestern Corn Soup - Zupa Kukurydziana

Southwestern Corn Soup - Zupa Kukurydziana

Southwestern Corn Soup - Zupa Kukurydziana
Dzisiaj przygotowałam amerykańską zupę z kukurydzy i chili. W smaku jest słodko-ostra, posypana serem żółtym i podawana z grzankami. Z powodzeniem może zastąpić obiad w całości, gdyż jest sycąca i rozgrzewająca, a do tego bardzo tania.

Southwestern Corn Soup

SKŁADNIKI:



    • 2 puszki kukurydzy
    • 1-2 cebule średnie
    • średnia marchewka
    • 1/4 papryki czerwonej lub żółtej
    • mały por (tylko biała część)
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • łyżka imbiru świeżego startego
    • czerwona papryczka chili lub chili w proszku
    • sól, pieprz
    • litr rosołu
    • żółty ser
    • jogurt naturalny gęsty
    • pieczywo lub grzanki

WYKONANIE:

  1. Cebulę i marchew obrać i pokroić w grubą kostkę.
  2. Paprykę czerwoną oraz chili pokroić w kostkę.
  3. Pora pokroić w cienkie plasterki.
  4. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na oliwie ze szczyptą soli. Dodać marchewkę, pora, paprykę, chili i podsmażyć razem przez ok. 3-4 minuty.
  5. Doprawić imbirem, dodać odsączoną kukurydzę (zostawić 2 łyżki do dekoracji) i zalać całość rosołem. Gotować przez 15 minut.
  6. Gotową zupę zmiksować w blenderze.
  7. Nakładać do miseczek. Udekorować jogurtem naturalnym, odrobiną kukurydzy i posypać startym serem żółtym. Podawać z pieczywem lub grzankami. Dodatkowo, zupę można posypać natką pietruszki i pieprzem trzy kolory.

SMACZNEGO :)


zupa kukurydza cebula marchewka papryka por oliwa imbir chili sól pieprz rosół ser żółty jogurt naturalny pieczywo
Kuchnia Ameryki Północnej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons