poniedziałek, 26 maja 2014

Tort Truskawkowy

Tort Truskawkowy

Tort Truskawkowy
Z okazji Dnia Mamy zrobiłam dzisiaj mały Torcik Truskawkowy. Wszystkim mamom z okazji ich święta życzę dużo uśmiechu i spędzenia miło czasu wraz z pociechami :).


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt kakaowy:
    • 4 jajka
    • 3 łyżki czubate mąki tortowej
    • 1-2 łyżki kakao
    • 4 łyżek cukru kryształ
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Masa Mascarpone:
    • 250 g sera mascarpone
    • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 3-4 łyżki cukru pudru
    • czubata łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
    • ok. 10 mini bez
    • ok. 500 g truskawek
    • galaretka o smaku truskawkowym


tort z masą mascarpone

WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, ubić, dodać żółtka i znowu ubić.
  2. Dodać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ciastem.
  3. Ciasto wlać na tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  5. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody. Odstawić, aż napęcznieje. Dolać 3 łyżki gorącej wody i rozpuścić.
  6. Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i ponownie  krótko zmiksować. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
  7. Truskawki odszypułkować i dokładnie umyć. Część przekroić na pół, drugą część pokroić w plasterki.
  8. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić.
  9. Formę, w której pieczony był biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Układać w niej poszczególne warstwy.
  10. Wykonanie tortu:
      • połowa biszkoptu kakaowego, 
      • boki foremki wyłożyć połówkami truskawek,
      • 1/2 masy mascarpone
      • bezy ułożyć obok siebie lub lekko pokruszyć
      • 1/2 masy mascarpone 
      • druga połowa biszkoptu kakaowego
      • truskawki w plasterkach
      • zalać tężejącą galaretką
      • na środku zrobić kleks z masy i ułożyć kilka całych truskawek
11. Tort włożyć na kilka godzin do lodówki, aby masa stężałą. Ostrożnie wyciągnąć z formy.

SMACZNEGO :)

tort mąka jajka kakao cukier proszek do pieczenia mascarpone śmietanka kremówka cukier puder żelatyna bezy truskawki galaretka truskawkowa
Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014
Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. Napracowalas sie! Ale chyba bylo warto, bo ciasto sliczne!
    :)
    Milo, ze bierzesz udzial w mamowej akcji na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten torcik, aż chciałoby się ugryźć kawałek. Szkoda, że się nie da przez monitor :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny torcik :) uwielbiam takie połączenie smaków :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons