Pyszne i puszyste bułeczki śniadaniowe. Przepis z następującej strony.
SKŁADNIKI (16 porcji):
- Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 300 g mąki poznańskiej
- 400 ml mleka
- Ciasto:
- 350 g maki poznańskiej
- 50 g masła miękkiego
- 10 g soli
- 20 g cukru kryształ
WYKONANIE:
- Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże i rozpuści mieszając łyżką.
- Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
- Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać pozostałe składniki: mąkę, masło, sól oraz cukier. Ciasto wyrabiać przez ok. 4 minuty, aż będzie gładkie i lśniące.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić i uformować wałek o długości 40 cm. Podzielić na 16 porcji. Formować na stolnicy kulki. Gotowe bułeczki obtaczać w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostawić na 50 minut do wyrośnięcia.
- Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Pyszne takie domowe bułeczki :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś ciągle takie piekłam :-)
OdpowiedzUsuńŚwieże, jeszcze cieplutkie i chrupiące...mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuń