wtorek, 1 marca 2016

Francuskie Bułeczki Śniadaniowe

Francuskie Bułeczki Śniadaniowe

Francuskie Bułeczki Śniadaniowe
Pyszne i puszyste bułeczki śniadaniowe. Przepis z następującej strony.

SKŁADNIKI (16 porcji):



  • Rozczyn:
    • 25 g drożdży świeżych
    • 300 g mąki poznańskiej
    • 400 ml mleka
  • Ciasto:
    • 350 g maki poznańskiej
    • 50 g masła miękkiego
    • 10 g soli
    • 20 g cukru kryształ


WYKONANIE:

  1. Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże i rozpuści mieszając łyżką.
  2. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  3. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać pozostałe składniki: mąkę, masło, sól oraz cukier. Ciasto wyrabiać przez ok. 4 minuty, aż będzie gładkie i lśniące.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić i uformować wałek o długości 40 cm. Podzielić na 16 porcji. Formować na stolnicy kulki. Gotowe bułeczki obtaczać w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pozostawić na 50 minut do wyrośnięcia.
  8. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 190°C.

SMACZNEGO :)

pieczywo drożdże mąka poznańska mleko masło sól cukier

3 komentarze:

Sharing Buttons