czwartek, 24 marca 2016

Pasztet ze Śliwką

Pasztet ze Śliwką

Pasztet ze Śliwką
Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia domowego pasztetu. Efekt końcowy jest rewelacyjny i z pewnością posmakuje każdemu. Idealny nie tylko na święta.


SKŁADNIKI:



    • 400 g karkówki
    • 300 g piersi z kurczaka
    • 200 g wątróbki z kurczaka
    • 250 g surowego boczku
    • bułka czerstwa
    • 100 ml mleka
    • marchewka
    • pietruszka
    • 1/4 selera
    • 2 średnie cebule
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 2 jajka
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 łyżki oleju
    • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
    • łyżeczka suszonego majeranku
    • łyżeczka suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    • sól

WYKONANIE:

  1. Karkówkę pokroić i odstawić.
  2. Marchew, pietruszkę i selera obrać oraz umyć.
  3. Do dużego garnka wlać wodę, dodać karkówkę, piersi z kurczaka, obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować godzinę do miękkości.
  4. Mięso z warzywami odcedzić i wystudzić. Pozostawić wywar.
  5. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  6. Boczek pokroić w kostkę.
  7. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć boczek. Następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć razem.
  8. Wątróbkę oczyścić i dokładnie umyć.
  9. Czerstwą bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
  10. Zimną karkówkę, kurczaka z warzywami, wątróbkę, boczek z cebulką i bułkę w mleku zmielić w blenderze lub w maszynce do mielenia.
  11. Do zmielonej masy dodać surowe jajka, majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać wywaru mięsnego.
  12. Prostokątne foremki wysmarować od środka oliwą i posypać bułką tartą.
  13. Do foremek przełożyć masę pasztetową, ułożyć śliwki suszone, kolejną warstwę masy pasztetowej i z wierzchu udekorować ponownie śliwkami.
  14. Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
  15. Po upieczeniu pasztet wystudzić i schładzać w lodówce przez kilka godzin.

SMACZNEGO :)


wędlina karkówka pierś z kurczaka wątróbka boczek bułka mleko marchewka pietruszka seler cebula czosnek jajka liść laurowy ziele angielskie olej śliwki suszone majeranek tymianek gałka muszkatałowa pieprz sól

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tą śliwką . muszę taki zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny pasztet. Na święta idealny.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons