Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia domowego pasztetu. Efekt końcowy jest rewelacyjny i z pewnością posmakuje każdemu. Idealny nie tylko na święta.
SKŁADNIKI:
- 400 g karkówki
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g wątróbki z kurczaka
- 250 g surowego boczku
- bułka czerstwa
- 100 ml mleka
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- 2 średnie cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- 150 g suszonych śliwek kalifornijskich
- łyżeczka suszonego majeranku
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- sól
WYKONANIE:
- Karkówkę pokroić i odstawić.
- Marchew, pietruszkę i selera obrać oraz umyć.
- Do dużego garnka wlać wodę, dodać karkówkę, piersi z kurczaka, obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować godzinę do miękkości.
- Mięso z warzywami odcedzić i wystudzić. Pozostawić wywar.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć boczek. Następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć razem.
- Wątróbkę oczyścić i dokładnie umyć.
- Czerstwą bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
- Zimną karkówkę, kurczaka z warzywami, wątróbkę, boczek z cebulką i bułkę w mleku zmielić w blenderze lub w maszynce do mielenia.
- Do zmielonej masy dodać surowe jajka, majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać wywaru mięsnego.
- Prostokątne foremki wysmarować od środka oliwą i posypać bułką tartą.
- Do foremek przełożyć masę pasztetową, ułożyć śliwki suszone, kolejną warstwę masy pasztetowej i z wierzchu udekorować ponownie śliwkami.
- Piec przez ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu pasztet wystudzić i schładzać w lodówce przez kilka godzin.
Fajny pomysł z tą śliwką . muszę taki zrobić na święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pasztet. Na święta idealny.
OdpowiedzUsuń