sobota, 27 lutego 2016

Sałatka Chili Con Carne

Sałatka Chili Con Carne

Sałatka Chili Con Carne
Dzisiaj zapraszam na sałatkę inspirowaną kuchnią meksykańską. Układana warstwami, polana pysznymi sosami, pięknie się prezentuje i jest hitem każdej imprezy.


SKŁADNIKI:



    • 500 g mięsa mielonego
    • cebula biała
    • 6 ząbków czosnku
    • puszka kukurydzy
    • puszka fasoli czerwonej
    • 1/2 główki kapusty pekińskiej
    • paczka nachosów solonych
    • 100 g sera cheddar
    • 4 pomidory
    • cebula czerwona
    • 1/2 soku z limonki
    • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    • 2 łyżki majonezu
    • 3 łyżki ketchupu
    • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki oleju


WYKONANIE:

  1. Cebulę białą i czerwoną obrać i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelnię wlać olej, dodać posiekaną cebulkę białą i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone oraz 4 ząbki czosnku. Usmażone mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, kminkiem oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać.
  4. Pozostałe ząbki czosnku dodać do jogurtu i majonezu. Wymieszać sos i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos podzielić na 2 części i do jednej dodać ketchup.
  5. Odcedzić z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę.
  6. Pomidory pokroić w drobną kostkę, połączyć z cebulką czerwoną, skropić sokiem z limonki i doprawić do smaku solą, szczyptą chili oraz pierzem.
  7. Ser cheddar zetrzeć na tarce.
  8. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić.
  9. W dużej misce umieścić sałatkę warstwami: mięso mielone, kukurydzę, fasolę czerwoną, sos czerwony, salsę pomidorową, kapustę pekińską, sos jasny, ser cheddar i pokruszone nachosy.

SMACZNEGO :)

sałatka mięso mielone cebula czosnek kukurydza fasola kapusta pekińska nachos cheddar pomidory cebula czerwona sok z limonki jogurt naturalny majonez ketchup papryka słodka kminek tymianek sól pieprz olej

1 komentarz:

Sharing Buttons