Dzisiaj zapraszam na sałatkę inspirowaną kuchnią meksykańską. Układana warstwami, polana pysznymi sosami, pięknie się prezentuje i jest hitem każdej imprezy.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego
- cebula biała
- 6 ząbków czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- paczka nachosów solonych
- 100 g sera cheddar
- 4 pomidory
- cebula czerwona
- 1/2 soku z limonki
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
- Cebulę białą i czerwoną obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Na patelnię wlać olej, dodać posiekaną cebulkę białą i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone oraz 4 ząbki czosnku. Usmażone mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, kminkiem oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać.
- Pozostałe ząbki czosnku dodać do jogurtu i majonezu. Wymieszać sos i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos podzielić na 2 części i do jednej dodać ketchup.
- Odcedzić z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę, połączyć z cebulką czerwoną, skropić sokiem z limonki i doprawić do smaku solą, szczyptą chili oraz pierzem.
- Ser cheddar zetrzeć na tarce.
- Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić.
- W dużej misce umieścić sałatkę warstwami: mięso mielone, kukurydzę, fasolę czerwoną, sos czerwony, salsę pomidorową, kapustę pekińską, sos jasny, ser cheddar i pokruszone nachosy.
Wygląda przepysznie i piękne się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń