Ten pyszny przepis pochodzi od samego Michel Moran. A danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
- 300 g makaronu penne
- 2 szalotki
- 50 g sera gorgonzola
- 50 sera koziego
- 50 g sera gruyere
- 50 g parmezanu
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 70 ml rosołu warzywnego
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- oliwa z oliwek
- pieprz biały mielony
- majeranek
- sól
WYKONANIE:
- Ser parmezan i gruyere zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser kozi i gorgonzolę pokroić w kostkę.
- Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie.
- W osobnym garnku zeszklić cebulę na oliwie. Wlać wino oraz rosół i zredukować sos.
- Następnie doprawić majerankiem, wlać śmietankę i wymieszać.
- Dodać ser kozi i gorgonzolę cały czas mieszając. Następnie małymi porcjami dodawać pozostałe sery mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.
- Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem białym.
Cztery sery, jeden makaron i jak pysznie wyszło :)
OdpowiedzUsuń