Wśród potraw Wielkanocnych najważniejszy jest Barszcz Biały. Zgodnie z tradycją podaję się go z dodatkiem: kiełbasy, jajek, chleba i startego chrzanu. W moim domu spożywa się w pierwszej kolejności.
SKŁADNIKI:
- Barszcz:
- 500 ml zakwasu na barszcz biały
- 250 ml śmietany kwaśnej 18 %
- żeberko wędzone
- laska kiełbasy wiejskiej
- 2-3 kiełbasy białe parzone
- mała cebulka
- marchewka
- pietruszka korzeń
- 1/3 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- sól i pieprz
- łyżeczka oleju
- Dodatkowo:
- jajka ugotowane
- chleb
- chrzan starty
WYKONANIE:
- Marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulkę obrać ze skóry,
- Do dużego garnka włożyć laskę kiełbasy wiejskiej, wędzone żeberka, marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek w całości. Zalać 2-3 litry wody, osolić łyżką soli i gotować przez 30-40 minut na średnim ogniu.
- Do dużej miski wlać szklankę wody, śmietanę oraz zakwas i wymieszać trzepaczką.
- W osobnym garnku białą kiełbasę obgotować przez ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić na plasterki.
- Bulion przecedzić przez sitko i wlać zakwas ze śmietaną. Doprawić barszcz do smaku majerankiem, pieprzem oraz solą. Mięso z żeberka obrać i wrzucić razem z plasterkami białej kiełbasy. Gotować razem jeszcze przez 10 minut i odstawić na godzinę z palnika.
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na patelni z dodatkiem łyżki oleju i dodać do barszczu.
- Przed podaniem barszcz podgrzać. Podawać z pokrojonym jajkiem, chrzanem i chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz