wtorek, 15 marca 2016

Barszcz Wielkanocny

Barszcz Wielkanocny

Barszcz Wielkanocny
Wśród potraw Wielkanocnych najważniejszy jest Barszcz Biały. Zgodnie z tradycją podaję się go z dodatkiem: kiełbasy, jajek, chleba i startego chrzanu. W moim domu spożywa się w pierwszej kolejności.


SKŁADNIKI:



  • Barszcz:
    • 500 ml zakwasu na barszcz biały
    • 250 ml śmietany kwaśnej 18 %
    • żeberko wędzone
    • laska kiełbasy wiejskiej
    • 2-3 kiełbasy białe parzone
    • mała cebulka
    • marchewka
    • pietruszka korzeń
    • 1/3 selera
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • majeranek
    • sól i pieprz
    • łyżeczka oleju
  • Dodatkowo:
    • jajka ugotowane
    • chleb
    • chrzan starty

WYKONANIE:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulkę obrać ze skóry,
  2. Do dużego garnka włożyć laskę kiełbasy wiejskiej, wędzone żeberka, marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek w całości. Zalać 2-3 litry wody, osolić łyżką soli i gotować przez 30-40 minut na średnim ogniu.
  3. Do dużej miski wlać szklankę wody, śmietanę oraz zakwas i wymieszać trzepaczką.
  4. W osobnym garnku białą kiełbasę obgotować przez ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić na plasterki.
  5. Bulion przecedzić przez sitko i wlać zakwas ze śmietaną. Doprawić barszcz do smaku majerankiem, pieprzem oraz solą. Mięso z żeberka obrać i wrzucić razem z plasterkami białej kiełbasy. Gotować razem jeszcze przez 10 minut i odstawić na godzinę z palnika.
  6. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Zarumienić na patelni z dodatkiem łyżki oleju i dodać do barszczu.
  7. Przed podaniem barszcz podgrzać. Podawać z pokrojonym jajkiem, chrzanem i chlebem.

SMACZNEGO :)

zupa zakwas śmietana żeberka kiełbasa cebula marchewka pietruszka seler czosnek liść laurowy ziele angielskie majeranek sól pieprz olej jajka chleb chrzan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons