Świąteczny sernik z brzoskwiniami według przepisu mojej mamy. Polecam!
SKŁADNIKI:
- Ciasto Kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 3 jajka (1 całe + 2 żółtka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- Ser:
- 1 kg sera (zmielonego 3 razy)
- 100 g masła
- 4 duże jajka
- łyżka cukru waniliowego
- szklanka cukru kryształ
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- Kokosowa Piana:
- 3 białka
- 100 g cukru kryształ
- 100 g roztopionego masła
- 150-200 g wiórek kokosowych
- Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić na kawałki.
- Formę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 170°C.
- Masło zmiksować z cukrem kryształ i waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę oraz ser i zmiksować. Na koniec z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
- Wlać 1/3 sera na ciasto kruche, ułożyć brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika.
- Z białek i cukru kryształ ubić sztywną pianę. Na koniec dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Kokosową masę wylać na sernik i ponownie włożyć do piekarnika. Piec przez 15 minut do zezłocenia pianki.
- Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Pyszny i puszysty :) mniam :)
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek, cudny w przekroju. :)
OdpowiedzUsuń