sobota, 19 marca 2016

Babka Cytrynowa

Babka Cytrynowa

Babka Cytrynowa
Kolejna propozycja na szybką i łatwą w przygotowaniu babkę wielkanocną. Jest puszysta, wilgotna i pełna wspaniałego aromatu świeżych cytryn. Gorąco polecam :)


SKŁADNIKI:



    • szklanka mąki pszennej
    • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 250 g masła
    • 4 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • sok i skórka z cytryny


WYKONANIE:

  1. Masło utrzeć z cukrem kryształ i waniliowym na puszystą masę.
  2. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.
  3. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować.
  4. Wlać sok z cytryny oraz skórkę i dokładnie wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie łyżką z ciastem.
  6. Ciasto wlać do formy na babkę posmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą.
  7. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 160°C. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
  8. Wystudzić i udekorować.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka pszenna mąka ziemnaczana masło jajka proszek do pieczenia cukier waniliowy cytryna

2 komentarze:

  1. Śliczna babka, będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons