Kolejna propozycja na szybką i łatwą w przygotowaniu babkę wielkanocną. Jest puszysta, wilgotna i pełna wspaniałego aromatu świeżych cytryn. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 250 g masła
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- sok i skórka z cytryny
WYKONANIE:
- Masło utrzeć z cukrem kryształ i waniliowym na puszystą masę.
- Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.
- Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować.
- Wlać sok z cytryny oraz skórkę i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie łyżką z ciastem.
- Ciasto wlać do formy na babkę posmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą.
- Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 160°C. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
- Wystudzić i udekorować.
Piękna i bardzo apetyczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńŚliczna babka, będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,