piątek, 4 marca 2016

Ciasteczka Owsiane z Migdałami

Ciasteczka Owsiane z Migdałami

Ciasteczka Owsiane z Migdałami
Były już czekoladowe ciasteczka owsiane. Teraz przyszła pora na wersję dla tych, którzy za czekoladą nie przepadają - ciasteczka owsiane z migdałami. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.


SKŁADNIKI:



    • 200 g masła miękkiego
    • 2 szklanki płatków owsianych (lekko zmielonych)
    • 3/4 szklanki migdałów zmielonych
    • szklanka maki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli


WYKONANIE:

  1. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier trzcinowy oraz waniliowy i miksować przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać jaka i ponownie zmiksować.
  2. W osobnej misce połączyć płatki owsiane, mąkę pszenną, migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
  3. Suche składniki połączyć z masłem i zmiksować na wolnych obrotach na gęste ciasto.
  4. Z ciasta formować kulki wielkość orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać łyżką.
  5. Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

ciasteczka masło/span> płatki owsiane migdały mąka cukier trzcinowy cukier waniliowy/span> jajka proszek do pieczenia soda sól

1 komentarz:

  1. Mariola bardzo udane ciasteczka i ile w nich błonnika:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons