Były już czekoladowe ciasteczka owsiane. Teraz przyszła pora na wersję dla tych, którzy za czekoladą nie przepadają - ciasteczka owsiane z migdałami. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła miękkiego
- 2 szklanki płatków owsianych (lekko zmielonych)
- 3/4 szklanki migdałów zmielonych
- szklanka maki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier trzcinowy oraz waniliowy i miksować przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać jaka i ponownie zmiksować.
- W osobnej misce połączyć płatki owsiane, mąkę pszenną, migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
- Suche składniki połączyć z masłem i zmiksować na wolnych obrotach na gęste ciasto.
- Z ciasta formować kulki wielkość orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać łyżką.
- Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Mariola bardzo udane ciasteczka i ile w nich błonnika:)
OdpowiedzUsuń