niedziela, 28 września 2014

Kotlet Schabowy

Kotlet Schabowy

Kotlet Schabowy
Król polskiej kuchni! Tradycyjny kotlet schabowy według przepisu Magdy Gessler. Zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Trochę pracochłonny, ale za to niesamowicie miękki i soczysty, a dzięki smażeniu na smalcu również bardziej kaloryczny. Na zdjęciu wersja z pure z ziemniaków oraz surówką z kapusty włoskiej.


SKŁADNIKI:



    • 4 plastry schabu o grubości 2-3 cm
    • 700 ml mleka
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • bułka tarta
    • sól, pieprz
    • smalec

WYKONANIE:

  1. Każdy kawałek schabu rozbić tłuczkiem na duże kotlety (jeśli mięso ma żyłki lub włókna, przed rozbiciem delikatnie ponacinać z zewnątrz nożem).
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mleka i doprawić solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanej zaprawy włożyć mięso i moczyć przez 2-3 godziny.
  3. Kotlety odsączyć i panierować w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.
  4. Smażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przed smażeniem kolejnych kotletów wymienić smalec na świeży.

SMACZNEGO :)

obiad schab mleko cebula jajka bułka tarta sól pieprz smalec

1 komentarz:

  1. Uwielbiam schaboszczaki :) Wogole kuchnie polska :) Teraz jak jestem za granica to bardzo czesto do niej wracam !!! Pysznosci !!!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons