Król polskiej kuchni! Tradycyjny kotlet schabowy według przepisu Magdy Gessler. Zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Trochę pracochłonny, ale za to niesamowicie miękki i soczysty, a dzięki smażeniu na smalcu również bardziej kaloryczny. Na zdjęciu wersja z pure z ziemniaków oraz surówką z kapusty włoskiej.
SKŁADNIKI:
- 4 plastry schabu o grubości 2-3 cm
- 700 ml mleka
- 2 cebule
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- smalec
WYKONANIE:
- Każdy kawałek schabu rozbić tłuczkiem na duże kotlety (jeśli mięso ma żyłki lub włókna, przed rozbiciem delikatnie ponacinać z zewnątrz nożem).
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mleka i doprawić solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanej zaprawy włożyć mięso i moczyć przez 2-3 godziny.
- Kotlety odsączyć i panierować w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej.
- Smażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor. Przed smażeniem kolejnych kotletów wymienić smalec na świeży.
Uwielbiam schaboszczaki :) Wogole kuchnie polska :) Teraz jak jestem za granica to bardzo czesto do niej wracam !!! Pysznosci !!!
OdpowiedzUsuń