Pyszna, delikatna i kremowa zupa z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Przyrządza się ją bardzo prosto i szybko, a z podanych składników wychodzi na prawdę duża porcja ;). W smaku niezapomniana - dla mnie BOMBA!!!
SKŁADNIKI:
- Zupa:
- średni kalafior
- 2 średnie cebule
- duży ziemniak
- pietruszka korzeń
- 600 ml bulionu drobiowego
- 300 ml mleka
- łyżka masła
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- grzanki z serem
WYKONANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w dużym garnku z masłem i doprawić solą.
- Ziemniaka oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.
- Kalafior umyć, pokroić w drobne różyczki, dodać do warzyw i wspólnie podsmażyć.
- Następnie całość zalać bulionem i gotować razem przez ok. 25 minut.
- Pod koniec wlać mleko i całość doprowadzić do wrzenia, Wyłączyć.
- Zupę zmiksować na jedwabisty krem. Podawać na ciepło posypaną grubo zmielonym pieprzem. Najlepiej komponuje się z grzankami z serem.
bardzo interesująca zupa, godna uwagi :)
OdpowiedzUsuńMUSI BYC PYSZNA !
OdpowiedzUsuń