wtorek, 16 września 2014

Jedwabista Zupa z Kalafiora

Jedwabista Zupa z Kalafiora

Jedwabista Zupa z Kalafiora
Pyszna, delikatna i kremowa zupa z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Przyrządza się ją bardzo prosto i szybko, a z podanych składników wychodzi na prawdę duża porcja ;). W smaku niezapomniana - dla mnie BOMBA!!!


SKŁADNIKI:



  • Zupa:
    • średni kalafior
    • 2 średnie cebule
    • duży ziemniak
    • pietruszka korzeń
    • 600 ml bulionu drobiowego
    • 300 ml mleka
    • łyżka masła
    • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
    • grzanki z serem

WYKONANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w dużym garnku z masłem i doprawić solą.
  2. Ziemniaka oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.
  3. Kalafior umyć, pokroić w drobne różyczki, dodać do warzyw i wspólnie podsmażyć.
  4. Następnie całość zalać bulionem i gotować razem przez ok. 25 minut.
  5. Pod koniec wlać mleko i całość doprowadzić do wrzenia, Wyłączyć. 
  6. Zupę zmiksować na jedwabisty krem. Podawać na ciepło posypaną grubo zmielonym pieprzem. Najlepiej komponuje się z grzankami z serem.

SMACZNEGO :)

zupa kalafior cebula ziemniaki pietruszka bulion mleko masło sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons