poniedziałek, 1 września 2014

Roladki z Kurkami i Chili

Roladki z Kurkami i Chili

Roladki z Kurkami i Chili
Wrzesień zapowiada się pod znakiem grzyba :). Już niedługo, jak co roku, wybieram się na grzybobranie. Zebrane grzybki będę suszyć i marynować. Na razie zadowalam się jednak tym, co dostać mogę w sklepie lub na targu. Jeśli tylko uda Wam się kupić kurki, to polecam spróbować takich oto roladek.


SKŁADNIKI:



    • 10 cienkich plasterków schabu (lub polędwicy)
    • mała papryczka chili
    • 250-300 g kurek
    • duża cebula
    • 1-2 łyżki masła
    • 1-2 jajka
    • sól, pieprz
    • bułka tarta
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Mięso ubić tłuczkiem na cienkie plastry (uważać aby nie zrobić dziur).
  2. Grzyby dokładnie wyczyścić. Obgotować 30 minut w wodzie z jedną łyżeczką soli i odcedzić.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Papryczkę chili oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
  5. Masło roztopić na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać papryczkę oraz kurki i dusić razem przez ok. 4-5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz przestudzić i posiekać nożem na mniejsze kawałki.
  6. Na każdy plaster mięsa nakładać po łyżce farszu, rozsmarować i zwijać w małe roladki.
  7. Jajko roztrzepać z dodatkiem soli oraz pieprzu. Gotowe roladki obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej.
  8. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony. Podawać na ciepło. 

SMACZNEGO :)

obiad schab papryczka chili kurki cebula jajka sól pieprz bułka tarta olej
Grzyby

1 komentarz:

  1. Roladki jak marzenie ,takie lubię a moi chłopcy uwielbiają ..
    Z przepisu skorzystam zrobię jutro na obiad ....Super przepis i bardzo fajny blog ......

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons