piątek, 19 września 2014

Schab Gotowany w Mleku

Schab Gotowany w Mleku

Schab Gotowany w Mleku
W tak przyrządzonym mięsku moja rodzina się zakochała. Doskonale sprawdza się zarówno w wersji obiadowej jak i na zimno w postaci wędliny.


SKŁADNIKI:



    • 1 kg schabu bez kości
    • 1000 ml mleka
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki rozmarynu
    • 6 goździków
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Schab natrzeć dużą ilością soli i oprószyć pieprzem.
  2. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Następnie z każdej strony zarumienić mięso.
  3. W dużym garnku podgrzać mleko z goździkami, rozmarynem, gałką muszkatałową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Mięso przełożyć do garnka i pod przykryciem na średnim ogniu gotować przez ok. 1.5-2 godzin. Obracać co jakiś czas.
  5. Jeżeli gotowy schab podajemy na obiad, to należy wyjąć go z mleka, odcedzić sos z przypraw i zagęścić łyżką mąki rozrobioną w 1/3 szklanki mleka. Zagotować ponownie sos.

SMACZNEGO :)

obiad schab mleko czosnek gałka muszkatałowa rozmaryn goździki oliwa masło sól pieprz

1 komentarz:

  1. Pamiętam że koleżanka z pracy się ostatnio chwaliła że zrobiła pyszny schab w mleku. Faktycznie wygląda smakowicie. Wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons