W tak przyrządzonym mięsku moja rodzina się zakochała. Doskonale sprawdza się zarówno w wersji obiadowej jak i na zimno w postaci wędliny.
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu bez kości
- 1000 ml mleka
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki rozmarynu
- 6 goździków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Schab natrzeć dużą ilością soli i oprószyć pieprzem.
- Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Następnie z każdej strony zarumienić mięso.
- W dużym garnku podgrzać mleko z goździkami, rozmarynem, gałką muszkatałową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Mięso przełożyć do garnka i pod przykryciem na średnim ogniu gotować przez ok. 1.5-2 godzin. Obracać co jakiś czas.
- Jeżeli gotowy schab podajemy na obiad, to należy wyjąć go z mleka, odcedzić sos z przypraw i zagęścić łyżką mąki rozrobioną w 1/3 szklanki mleka. Zagotować ponownie sos.
Pamiętam że koleżanka z pracy się ostatnio chwaliła że zrobiła pyszny schab w mleku. Faktycznie wygląda smakowicie. Wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń