Brzoskwinie z Tuńczykiem
Czy wpadlibyście na to, żeby połączyć tuńczyka z brzoskwinią? Owszem, może zdarzyło się w pizzy, ale tak solo? Jak nie to spróbujcie, bo naprawdę warto.
SKŁADNIKI:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 5-6 połówek brzoskwiń z puszki
- 1/5 papryki czerwonej
- liście sałaty rzymskiej
- 1-2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 szczypty papryki słodkiej
- szczypta curry
- pieprz, sól
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
- Tuńczyka dokładnie odcisnąć z zalewy. Rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz majonez i wyrobić na pastę. Doprawić papryką w proszku, curry, solą, pieprzem oraz natką pietruszki.
- Liście sałaty dokładnie umyć i osuszyć.
- Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Układać na talerzu na liściach sałaty rzymskiej. Nakładać łyżką pastę z tuńczyka i ozdobić paseczkami pokrojonej papryki. Całość delikatnie oprószyć pieprzem.
SMACZNEGO :)
przystawka
tuńczyk
brzoskwinie
papryka
sałata rzymska
majonez
jogurt naturalny
papryka słodka
curry
pieprz
sól
pietruszka
Nigdy nie próbowałam tego połączenia; muszę przyznać, że mocno mnie zaciekawiłaś :)
OdpowiedzUsuń