wtorek, 2 września 2014

Bułeczki Śniadaniowe

Bułeczki Śniadaniowe

Bułeczki Śniadaniowe
Smaczne i puszyste bułeczki domowe. Najlepiej smakują właściwie z samym masełkiem, świeżo po upieczeniu :).

bułeczki pszenne

SKŁADNIKI (12 sztuk):



    • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
    • 1 i 1/3 szklanki mleka
    • 30 g świeżych drożdży
    • czubata łyżka cukru
    • jajko
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • płaska łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
    • łyżka roztopionego masła do posmarowania


WYKONANIE:

  1. Mleko podgrzać tak, żeby było letnie. Wsypać pokruszone drożdże oraz cukier i odstawić na 15 minut, aż zaczną się tworzyć pęcherze.
  2. Masło roztopić, a następnie wystudzić.
  3. Jajko roztrzepać na jednolitą masę.
  4. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, sól oraz jajko i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz krótko wyrabiać ciasto.
  6. Podzielić na 12 części. Z każdej z osobna formować bułeczki i gotowe układać na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby bułeczki podrosły.
  7. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem. 
  8. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.

SMACZNEGO :)

pieczywo mąka mleko drożdże cukier jajka masło sól

3 komentarze:

  1. już je lubię, mimo że nie próbowałam ;) jestem maniaczką ciepłego pieczywa

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, nie ma to jak świeża bułeczka na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons