Jedno z ulubionych dań całej mojej rodziny. Uwielbiam je ja, mój mąż i nasz synek, który gdy tylko usłyszy to słowo, co chwilę zagląda do garnka. Spaghetti Bolognese to duma kuchni włoskiej. Łączy w sobie najlepsze produkty regionalne Włoch: pomidory, makaron, bazylię oraz Parmezan. Nadszedł czas, żeby odłożyć na sklepową półkę słoiczki z gotowym sosem pomidorowym. Nadszedł czas, żeby przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese - spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i wołowiną.
SKŁADNIKI (dla 3-4 osób):
- 12 dużych, mięsistych pomidorów
- 500 g mielonej wołowiny
- opakowanie makaronu spaghetti
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g Parmigiano-Reggiano
- olej do smażenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- główka czosnku
- łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki suszonego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli + 4 szczypty do mięsa
WYKONANIE:
- Pomidory pokroić w ósemki, powykrawać gniazdka, przełożyć do dużego garnka i zagotować. Po 8-10 minutach zdjąć garnek z palnika i przetrzeć pomidory przez sitko. Wyrzucić skórki i pestki.
- Główkę czosnku podzielić na ząbki (pozostawić ząbki w łupinkach). Smażyć na małym gazie na patelni z dwiema łyżkami oliwy przez ok. 5 minut z każdej strony. Zdjąć patelnię z palnika, wystudzić, czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
- Przecier z pomidorów przelać do dużego garnka i zagotować. Dodać czosnek, oliwę spod czosnku, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, suszone oregano, cukier oraz pół łyżeczki soli. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować na małym gazie przez ok. 2 godziny na małym gazie, aż sos zredukuje objętość o ok. połowę.
- Mięso usmażyć na dużym gazie na patelni z olejem i odrobiną soli. Zdjąć w momencie jak mięso lekko zarumieni się z wierzchu i połączyć z sosem po odsączeniu tłuszczu. Sos powinien mieć już gęstą konsystencję.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przed wrzuceniem makaronu do gotującej się wody dodać dwie łyżki oliwy z oliwek. Gotowy makaron wlać do durszlaka, polać odrobiną zimnej wody i dokładnie odcedzić.
- Kilka listków świeżej bazylii umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Makaron podawać polany sosem i posypany Parmezanem z bazylią. Najlepiej smakuje z czerwonym, wytrawnym winem, np. Merlot.
Prawdziwa włoska klasyka, której nie da się nie kochać:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń