Uwielbiam naleśniki! Tym razem postanowiłam jednak trochę poeksperymetować z nadzieniem. Efekt - prosty i delikatny krem migdałowy. Z takim nadzieniem zwykłe naleśniki to prawdziwe "niebo w gębie" ;). Z resztą, spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka cukru kryształ
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Krem Migdałowy:
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru kryształ
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- łyżka maki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
WYKONANIE:
- Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć w misce i dokładnie zmiksować na gładką masę. Na patelni z dodatkiem oleju usmażyć cienkie naleśniki.
- 200 ml mleka zagotować w garnku. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem kryształ, mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
- Budyń zmiksować z masłem, a następnie połączyć ze zmielonymi migdałami.
- Na każdy z naleśników nakładać masę i składać w trójkąty. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz