środa, 1 października 2014

Naleśniki z Kremem Migdałowym

Naleśniki z Kremem Migdałowym

Naleśniki z Kremem Migdałowym
Uwielbiam naleśniki! Tym razem postanowiłam jednak trochę poeksperymetować z nadzieniem. Efekt - prosty i delikatny krem migdałowy. Z takim nadzieniem zwykłe naleśniki to prawdziwe "niebo w gębie" ;). Z resztą, spróbujcie sami!

SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody mineralnej
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • łyżka cukru kryształ
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
  • Krem Migdałowy:
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • 4 żółtka
    • łyżka maki pszennej
    • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • łyżka masła
    • 3/4 szklanki zmielonych migdałów

WYKONANIE:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć w misce i dokładnie zmiksować na gładką masę. Na patelni z dodatkiem oleju usmażyć cienkie naleśniki.
  2. 200 ml mleka zagotować w garnku. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem kryształ, mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
  3. Budyń zmiksować z masłem, a następnie połączyć ze zmielonymi migdałami.
  4. Na każdy z naleśników nakładać masę i składać w trójkąty. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

obiad mleko woda mąka cukier jajka sól olej cukier waniliowy mąka ziemniaczana migdały
Naleśniki na 100 sposobów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons