Co powiecie na babkę w wersji jesiennej? Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Czemu więc nie wykorzystać tej okazji i nie wkomponować tych przepysznych owoców w babkę czekoladowo-śliwkową? Wilgotny środek i chrupiąca skórka z płatków migdałów to wprost coś niesamowitego. Przepis z "Ciasta ze śliwkami" nr 4/2014 po małej modyfikacji (2 tabliczki czekolady i szklanka cukru na taką babeczkę to dla mnie zdecydowanie za dużo i za słodko :)).
SKŁADNIKI:
- 300 g śliwek ze słoika
- 200 g masła + 50 g do formy
- 200 g mąki
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 50 ml soku ze śliwek
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 g płatków migdałów
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Śliwki ze słoika odsączyć na durszlaku i pokroić w kostkę.
- Formę na babkę dobrze wysmarować 50 g masła i obsypać 2 łyżkami płatków migdałów.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy oraz sól.
- Następnie dodawać po jednym jajku (każde miksować po 30 sekund).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Ustawić mikser na niższe obroty. Dodać 1/2 porcji mąki, zmiksować, wlać sok ze śliwek, zmiksować i dodać drugą połowę mąki.
- Czekoladę pokroić w kostkę.
- Do ciasta wsypać płatki migdałów, pokrojoną czekoladę i wymieszać. Na samym końcu dodać śliwki i ponownie zamieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 160°C w piekarniku z termoobiegiem.
- Ostudzoną babkę osypać cukrem pudrem.
Mmm, podoba mi si ta babka ogromnie :)
OdpowiedzUsuń