czwartek, 25 września 2014

Babka Czekoladowo-Śliwkowa

Babka Czekoladowo-Śliwkowa

Babka Czekoladowo-Śliwkowa
Co powiecie na babkę w wersji jesiennej? Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Czemu więc nie wykorzystać tej okazji i nie wkomponować tych przepysznych owoców w babkę czekoladowo-śliwkową? Wilgotny środek i chrupiąca skórka z płatków migdałów to wprost coś niesamowitego. Przepis z "Ciasta ze śliwkami" nr 4/2014 po małej modyfikacji (2 tabliczki czekolady i szklanka cukru na taką babeczkę to dla mnie zdecydowanie za dużo i za słodko :)).


SKŁADNIKI:



    • 300 g śliwek ze słoika
    • 200 g masła + 50 g do formy
    • 200 g mąki
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 50 ml soku ze śliwek
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 80 g płatków migdałów
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • cukier puder do posypania


WYKONANIE:

  1. Śliwki ze słoika odsączyć na durszlaku i pokroić w kostkę.
  2. Formę na babkę dobrze wysmarować 50 g masła i obsypać 2 łyżkami płatków migdałów.
  3. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy oraz sól.
  4. Następnie dodawać po jednym jajku (każde miksować po 30 sekund).
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Ustawić mikser na niższe obroty. Dodać 1/2 porcji mąki, zmiksować, wlać sok ze śliwek, zmiksować i dodać drugą połowę mąki.
  7. Czekoladę pokroić w kostkę.
  8. Do ciasta wsypać płatki migdałów, pokrojoną czekoladę i wymieszać. Na samym końcu dodać śliwki i ponownie zamieszać łyżką.
  9. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 160°C w piekarniku z termoobiegiem.
  10. Ostudzoną babkę osypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasto śliwki masło mąka cukier jajka sok śliwkowy czekolada gorzka płatki migdałów proszek do pieczenia sól cukier puder
Ciacho na widelcu
Śliwka - robaczywka!

1 komentarz:

Sharing Buttons