Ciekawa i smaczna propozycja na zupę pomidorową z dodatkiem dyni. Najlepiej komponuje się z kuleczkami ryżowymi.
SKŁADNIKI:
- Zupa:
- 2-3 marchewki
- pietruszka korzeń
- 1/5 selera
- 2 średnie cebule
- 800 ml bulionu drobiowego
- 3 szklanki dyni startej na grubych oczkach
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki curry
- mała papryczka peperoni
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- Kulki ryżowe:
- szklanka ryżu
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka kurkumy
- sól
WYKONANIE:
- Marchewkę, selera oraz pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Papryczkę peperoni oczyścić i pokroić w kostkę.
- Dynię podsmażyć na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła na pure.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce masła. Następnie dodać curry, peperoni i smażyć przez 2 minuty. Dodać starte warzywa i dusić razem przez kolejne 2 minuty.
- Do dużego garnka przełożyć warzywa z patelni. Zalać bulionem i gotować przez 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zmiksować w blenderze wlewając na koniec mleczko kokosowe. Zagotować przez 1-2 minuty.
- Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Zalać zimną wodą w garnku o grubym dnie, tak aby ryż w całości był przykryty na wysokość 2 cm. Dodać 1/4 łyżeczki soli oraz kurkumę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wystudzić.
- Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać. Mokrymi rękami formować małe kuleczki. Wrzucać na osolony wrzątek i wyciągać, gdy wypłyną na powierzchnie.
- Gotową zupę podawać z kuleczkami ryżowymi, oprószona natka pietruszki.
Pyszna zupka :-):-) ja i moja rodzinka kochamy zupki :-):-):-) życzę miłego dnia i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń