Bardzo smaczna wariacja sałatki z dynią. Idealna na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- główka sałaty rzymskiej
- garść rukoli
- 2 figi
- 300 g dyni
- 1/4 papryki czerwonej
- 2 szczypty soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki rodzynek lub sułtanek
- 50 ml wrzątku
- 2-3 łyżki prażonych na patelni płatków migdałowych
WYKONANIE:
- Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę.
- W misce wymieszać przyprawy: sól, kurkumę, imbir oraz oliwę. Następnie włożyć dynię i wszystko razem wymieszać. Podsmażyć na patelni lub w piekarniku do miękkości.
- Do miski po dyni wsypać rodzynki, zalać wrzątkiem, dodać łyżkę miodu oraz octu winnego i wymieszać.
- Na dużych talerzach poukładać umyte liście sałaty rzymskiej oraz rukoli. Na środku ułożyć umyte i przekrojone na ćwiartki figi.
- Następnie układać kostki dyni, pokrojoną paprykę, posypać namoczonymi rodzynkami i uprażonymi płatkami migdałów. Całość polać sosem spod rodzynek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz