czwartek, 18 września 2014

Stir-Fry z Kaszą Pęczak i Marchewką

Stir-Fry z Kaszą Pęczak i Marchewką

Stir-Fry z Kaszą Pęczak i Marchewką
Dzisiaj coś szybkiego i smacznego :). W sam raz dla osób zapracowanych - nie mających czasu stać długo przy garnkach. To danie polecam również w wersji wege, bez kiełbasy.


SKŁADNIKI:



    • 2 woreczki kaszy pęczak
    • 4 marchewki
    • duża cebula czerwona
    • 1/2 cukinii
    • 1/2 czerwonej papryki
    • laska kiełbasy (np. głogowskiej)
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • pęczek szczypiorku lub pietruszki

WYKONANIE:

  1. Kaszę pęczak przygotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. Cukinię obrać i pokroić w paski.
  5. Paprykę wydrążyć i pokroić w paski.
  6. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w paski.
  7. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  8. Na dużą patelnię wlać oliwę i przez kilka minut podsmażać kiełbasę, cebulę oraz marchewkę.
  9. Gdy marchew lekko zmięknie, dodać czosnek, czerwoną paprykę i smażyć dalej razem mieszając.
  10. Pod koniec smażenia dodać cukinię, sos sojowy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Wsypać ugotowaną na sypko kaszę pęczak i mieszać wszystko razem na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  11. Gotową potrawę nakładać na talerze i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad kasza pęczak marchewka cebula czerwona cukinia papryka kiełbasa głogowska czosnek sos sojowy oliwa z oliwek szczypiorek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons