Dzisiaj coś szybkiego i smacznego :). W sam raz dla osób zapracowanych - nie mających czasu stać długo przy garnkach. To danie polecam również w wersji wege, bez kiełbasy.
SKŁADNIKI:
- 2 woreczki kaszy pęczak
- 4 marchewki
- duża cebula czerwona
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- laska kiełbasy (np. głogowskiej)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku lub pietruszki
WYKONANIE:
- Kaszę pęczak przygotować według przepisu na opakowaniu.
- Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Cukinię obrać i pokroić w paski.
- Paprykę wydrążyć i pokroić w paski.
- Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w paski.
- Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na dużą patelnię wlać oliwę i przez kilka minut podsmażać kiełbasę, cebulę oraz marchewkę.
- Gdy marchew lekko zmięknie, dodać czosnek, czerwoną paprykę i smażyć dalej razem mieszając.
- Pod koniec smażenia dodać cukinię, sos sojowy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Wsypać ugotowaną na sypko kaszę pęczak i mieszać wszystko razem na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
- Gotową potrawę nakładać na talerze i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz