sobota, 20 czerwca 2015

Dżem Truskawkowy

Dżem Truskawkowy

Dżem Truskawkowy
Domowy przepis na dżem truskawkowy bez dodatku środków żelujących. Sama natura.

Dżem Truskawkowy

SKŁADNIKI:



    • 1 kg truskawek odszypułkowanych
    • 400-500 g cukru kryształ
    • 80 ml soku wyciśniętego z cytryn


Dżem Truskawkowy

WYKONANIE:

  1. Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku.
  2. 3/4 porcji zmiksować blenderem; pozostałe truskawki pokroić na kawałki.
  3. Truskawki zasypać cukrem i dodać sok z cytryn. Odstawić na 2 godziny.
  4. Truskawki przełożyć do garnka o grubym dnie. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować około 60 minut. Im dłużej gotujemy tym gęstszy dżem otrzymamy.
  5. Przygotować wyparzone i osuszone słoiki. 
  6. Nakładać dżem do słoików (wytrzeć dokładnie brzeg każdego słoika), mocno zakręcić i układać na ściereczce do góry dnem. Przykryć ściereczką lub kocykiem do wystudzenia.
  7. Jeśli nie odskakuje wieczko (wieczko powinno być wklęśnięte) i ze słoików nie wycieka dżem, tak przygotowane słoiki wkładamy do spiżarni.
  8. Jeśli nie jesteśmy pewni czy słoiki są gotowe, można je zapasteryzować. Garnek wyłożyć ściereczką, zalać letnią woda, włożyć słoiki, zagotować wodę, zmniejszyć gaz i pasteryzować (15 minut małe słoiki, 30 minut większe). Wyciągnąć z wody, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

SMACZNEGO :)

przetwory truskawki cukier sok z cytryn

1 komentarz:

Sharing Buttons