czwartek, 11 czerwca 2015

Beziki Mini

Beziki Mini

Beziki Mini
Mini beziki - chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Pieczenie ich to niełatwa sztuka, ale jak już się udadzą to są niesamowite w smaku.

bezy

SKŁADNIKI:



    • 4 białka z jajek XL
    • 240 g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
    • szczypta soli


bezy mini

WYKONANIE:

  1. Białka ubić mikserem. Gdy lekko się spienią dodać szczyptę soli i dalej ubijać.
  2. Gdy białka będą już ubite na na sztywną pianę, dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając.
  3. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być lśniąca i gęsta.
  4. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W odstępach wyciskać na nią mini beziki.
  6. Piec w temperaturze 140°C w piekarniku z termoobiegiem przez 30 minut, a następnie suszyć przez 1 godzinę w temperaturze 50-80°C.

SMACZNEGO :)

ciasteczka jajka cukier sól

1 komentarz:

Sharing Buttons