Mini beziki - chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Pieczenie ich to niełatwa sztuka, ale jak już się udadzą to są niesamowite w smaku.
SKŁADNIKI:
- 4 białka z jajek XL
- 240 g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Białka ubić mikserem. Gdy lekko się spienią dodać szczyptę soli i dalej ubijać.
- Gdy białka będą już ubite na na sztywną pianę, dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając.
- Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być lśniąca i gęsta.
- Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W odstępach wyciskać na nią mini beziki.
- Piec w temperaturze 140°C w piekarniku z termoobiegiem przez 30 minut, a następnie suszyć przez 1 godzinę w temperaturze 50-80°C.
Słodkie małe idealne do deserów :)
OdpowiedzUsuń