Tak przyrządzone ciasto truskawkowe nie dość, że jest bardzo proste w przygotowaniu to jeszcze smakuje wyśmienicie!
SKŁADNIKI:
- Biszkopt:
- 4 jajka duże
- 4 łyżki cukru kryształ
- 4 łyżki mąki tortowej czubate
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ.
- Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
- Mąkę tortową i ziemiaczaną przesiać przez sitko.
- Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem.
- Dodać do ubitych jajek i delikatnie połączyć łyżką.
- Przełożyć ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 1/2 torebki galaretki rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dodać do ubitej śmietanki i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i równo rozprowadzić.
- Pozostałą porcję galaretkę (1 i 1/2 torebki) rozpuścić w 700 ml wrzątku. Wystudzić.
- Truskawki oczyścić, wysuszyć i pokroić na kawałki. Przyozdobić ciasto.
- Tężejącą galaretkę wlać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 4 godziny i można podawać.
Klasyczne pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńPiękna kolorystyka, zawsze podobało mi się narodowe zestawienie barw:)
OdpowiedzUsuńproste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi pyszne nawet przy małym doświadczeniu w pieczeniu. Nie jest też za słodkie.
OdpowiedzUsuń