czwartek, 25 czerwca 2015

Ciasto Truskawkowe z Bitą Śmietaną

Ciasto Truskawkowe z Bitą Śmietaną

Ciasto Truskawkowe z Bitą Śmietaną
Tak przyrządzone ciasto truskawkowe nie dość, że jest bardzo proste w przygotowaniu to jeszcze smakuje wyśmienicie!


SKŁADNIKI:



  • Biszkopt:
    • 4 jajka duże
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 4 łyżki mąki tortowej czubate
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
    • 300 g truskawek
    • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 2 galaretki truskawkowe
    • 2 łyżki cukru pudru


WYKONANIE:

  1. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ.
  2. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
  3. Mąkę tortową i ziemiaczaną przesiać przez sitko.
  4. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem.
  5. Dodać do ubitych jajek i delikatnie połączyć łyżką.
  6. Przełożyć ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
  7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 1/2 torebki galaretki rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dodać do ubitej śmietanki i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i równo rozprowadzić.
  8. Pozostałą porcję galaretkę (1 i 1/2 torebki) rozpuścić w 700 ml wrzątku. Wystudzić.
  9. Truskawki oczyścić, wysuszyć i pokroić na kawałki. Przyozdobić ciasto.
  10. Tężejącą galaretkę wlać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 4 godziny i można podawać.

SMACZNEGO :)

jajka cukier mąka mąka ziemniaczana proszek do pieczenia truskawki śmietanka kremówka galaretka truskawkowa cukier puder

3 komentarze:

Sharing Buttons