Po prostu zróbcie to! Genialny w swej prostocie przepis daje wiele możliwości modyfikacji. Lody Cookies można przyrządzić ze swoimi ulubionymi ciasteczkami. U mnie oczywiście z Pieguskami :).
SKŁADNIKI:
- szklanka mleka
- 500 ml ml śmietanki 30 %
- 3/4 cukru kryształ
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
- 6-7 ciasteczek Pieguski
WYKONANIE:
- Do garnka wlać mleko, szklankę śmietanki kremówki oraz cukier kryształ. Składniki podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z palnika i wystudzić.
- Żółtka ubić trzepaczką, dodać 5 łyżek mlecznej mikstury i ponownie ubić. Cienkim strumieniem wlać do letniego mleka cały czas mieszając. Postawić na palniku na średnim ogniu i mieszać do momentu, aż masa jajeczna zgęstnieje. Uważać, żeby nie zagotować, gdyż masa się zważy.
- Zdjąć z palnika, studzić przez ok. 30 minut i dodać pozostałą część śmietanki kremówki. Wymieszać razem i schłodzić w lodówce.
- Do zimnej masy dodać kwaśną śmietanę i połączyć wszystko razem.
- Zimną masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
- Gdy lody będą już dobrze zmrożone, przełożyć do plastikowego pojemniczka. Dodać połamane na drobne kawałki ciasteczka i delikatnie wymieszać. Włożyć do zamrażalki na kilka godzin.
Genialne, zrobię chętnie z moimi ukochanymi kokosowymi ciasteczkami! :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie!
OdpowiedzUsuń