Domowy przepis na dżem truskawkowy bez dodatku środków żelujących. Sama natura.
SKŁADNIKI:
- 1 kg truskawek odszypułkowanych
- 400-500 g cukru kryształ
- 80 ml soku wyciśniętego z cytryn
WYKONANIE:
- Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku.
- 3/4 porcji zmiksować blenderem; pozostałe truskawki pokroić na kawałki.
- Truskawki zasypać cukrem i dodać sok z cytryn. Odstawić na 2 godziny.
- Truskawki przełożyć do garnka o grubym dnie. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować około 60 minut. Im dłużej gotujemy tym gęstszy dżem otrzymamy.
- Przygotować wyparzone i osuszone słoiki.
- Nakładać dżem do słoików (wytrzeć dokładnie brzeg każdego słoika), mocno zakręcić i układać na ściereczce do góry dnem. Przykryć ściereczką lub kocykiem do wystudzenia.
- Jeśli nie odskakuje wieczko (wieczko powinno być wklęśnięte) i ze słoików nie wycieka dżem, tak przygotowane słoiki wkładamy do spiżarni.
- Jeśli nie jesteśmy pewni czy słoiki są gotowe, można je zapasteryzować. Garnek wyłożyć ściereczką, zalać letnią woda, włożyć słoiki, zagotować wodę, zmniejszyć gaz i pasteryzować (15 minut małe słoiki, 30 minut większe). Wyciągnąć z wody, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Zamykanie lata w słoiczkach
OdpowiedzUsuń