piątek, 12 czerwca 2015

Kostka Truskawkowa

Kostka Truskawkowa

Kostka Truskawkowa
Sezon truskawkowy trwa w najlepsze :). Polecam zatem takie oto pyszne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. Całość udekorowana pysznymi bezikami.

ciasto truskawkowe

SKŁADNIKI:



  • Ciasto Czekoladowe
    • 150 g czekolady gorzkiej
    • 150 g masła
    • 150 g mąki tortowej
    • 150 g cukru kryształ
    • 6 jajek
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 250 g serka mascarpone 
    • 400 ml śmietanki kremówki 36 %
    • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:


ciasto truskawkowe

WYKONANIE:

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko wystudzić.
  2. Masło zmiksować z czekoladą na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku i cukier cały czas miksując.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do czekoladowego ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremki prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 160°C przez ok. 35 minut. Ostudzić.
  7. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone.
  8. Przygotować lekko tężejącą galaretkę truskawkową.
  9. Przygotować oczyszczone truskawki.
  10. Przełożenie: ciasto czekoladowe -> masa z bitej śmietany -> truskawki -> galaretka -> beziki.

SMACZNEGO :)

deser czekolada masło mąka cukier jajka proszek do pieczenia mascarpone śmietanka kremówka cukier puder
Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Super ciacho :) Uwielbiam piec różne słodkości z truskawkami w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) u nas obsesja truskawkowa trwa już 2 tygodnie :)

      Usuń
  2. Piękne ciacho- dla mnie truskawka to symbol lata- a ciacho z z masą z mascarpone i kremówki do tego-mmmm poezja!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons