Sezon truskawkowy trwa w najlepsze :). Polecam zatem takie oto pyszne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. Całość udekorowana pysznymi bezikami.
SKŁADNIKI:
- Ciasto Czekoladowe
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła
- 150 g mąki tortowej
- 150 g cukru kryształ
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 36 %
- 3-4 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- mini beziki
WYKONANIE:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko wystudzić.
- Masło zmiksować z czekoladą na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku i cukier cały czas miksując.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do czekoladowego ciasta i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremki prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 160°C przez ok. 35 minut. Ostudzić.
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone.
- Przygotować lekko tężejącą galaretkę truskawkową.
- Przygotować oczyszczone truskawki.
- Przełożenie: ciasto czekoladowe -> masa z bitej śmietany -> truskawki -> galaretka -> beziki.
Super ciacho :) Uwielbiam piec różne słodkości z truskawkami w roli głównej.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) u nas obsesja truskawkowa trwa już 2 tygodnie :)
UsuńPiękne ciacho- dla mnie truskawka to symbol lata- a ciacho z z masą z mascarpone i kremówki do tego-mmmm poezja!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń