Aromatyczne i delikatne kotlety z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym, polane czosnkowym sosem.
SKŁADNIKI:
- Kotlety:
- 500 g piersi z kurczaka
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- jajko duże
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej o smażenia
- Sos Czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- łyżka posiekanego koperku
WYKONANIE:
- Filety przekroić na pół i lekko rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Mąkę zmiksować z wodą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodatkiem 2 szczypty soli.
- Kotlety zanurzyć w powstałym cieście naleśnikowym i ponownie odstawić do lodówki na 30 minut.
- Wyjąć z ciasta, odsączyć z nadmiaru ciasta i kłaść na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Przygotować sos: Majonez i jogurt wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i posiekany koperek. Połączyć wszystko razem.
- Mięso podawać polane sosem czosnkowym z dowolnymi dodatkami.
Mariola....bardzo efektowne i pomysłowe. Lubię kurczaka i uwielbiam czosnek, potrawa dla mnie wymarzona :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCiasto czosnkowe podoba mi się bardzo! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki pomysł na kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuń