czwartek, 4 czerwca 2015

Panna Cotta Kawowa

Panna Cotta Kawowa

Panna Cotta Kawowa
Panna Cotta to idealny deser na eleganckie przyjęcie. Bardzo prosty w przygotowaniu. Idealna Panna Cotta powinna mieć kremową konsystencję i być lekka oraz puszysta jak chmurka.


SKŁADNIKI:



    • 400 ml śmietanki kremówki 36%
    • 100 ml mleka
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 2 kostki czekolady

WYKONANIE:

  1. Do garnka wlać śmietankę, mleko, dodać cukier kryształ oraz kawę i wszystko razem podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
  2. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wrzątku i pozostawić na 2 minuty, aż napęcznieje. Gorącą wlać do śmietanki i wymieszać.
  3. Z powstałej masy odlać 100 ml i dodać pokrojoną drobno czekoladę. Rozpuścić mieszając.
  4. Wlać na dno foremek. Włożyć do lodówki i schłodzić, aż stężeje. Następnie wlać powoli pozostałą część masy i włożyć do lodówki na 4 godziny do momentu, aż stężeje.
  5. By wyjąć z foremek Pannę Cottę należy na kilka sekund zanurzyć we wrzątku foremkę.

SMACZNEGO :)

deser śmietanka kremówka mleko cukier żelatyna kawa rozpuszczalna czekolada

6 komentarzy:

  1. Przyznam szczerze, że o ile nie przepadam za deserami kawowymi, to ta panna cotta wydaje mi się rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i jeszcze kawowy smak Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszystko co z kawą....deserek wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile takich porcji wyszło z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takich foremek jak na zdjęciu 4 x 120 ml, można zrobić też mniejsze porcje.

      Usuń

Sharing Buttons