Panna Cotta to idealny deser na eleganckie przyjęcie. Bardzo prosty w przygotowaniu. Idealna Panna Cotta powinna mieć kremową konsystencję i być lekka oraz puszysta jak chmurka.
SKŁADNIKI:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 4 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 kostki czekolady
WYKONANIE:
- Do garnka wlać śmietankę, mleko, dodać cukier kryształ oraz kawę i wszystko razem podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
- Żelatynę zalać 1/4 szklanki wrzątku i pozostawić na 2 minuty, aż napęcznieje. Gorącą wlać do śmietanki i wymieszać.
- Z powstałej masy odlać 100 ml i dodać pokrojoną drobno czekoladę. Rozpuścić mieszając.
- Wlać na dno foremek. Włożyć do lodówki i schłodzić, aż stężeje. Następnie wlać powoli pozostałą część masy i włożyć do lodówki na 4 godziny do momentu, aż stężeje.
- By wyjąć z foremek Pannę Cottę należy na kilka sekund zanurzyć we wrzątku foremkę.
Przyznam szczerze, że o ile nie przepadam za deserami kawowymi, to ta panna cotta wydaje mi się rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i jeszcze kawowy smak Mniam :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co z kawą....deserek wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńIle takich porcji wyszło z tego przepisu ?
OdpowiedzUsuńtakich foremek jak na zdjęciu 4 x 120 ml, można zrobić też mniejsze porcje.
UsuńDziekuję :).
OdpowiedzUsuń