Puszyste drożdżówki z kokosem.
SKŁADNIKI:
- Ciasto Drożdżowe:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- jajko
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 30 g masła
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 7 g suchych drożdży
- Nadzienie Kokosowe:
- szklanka wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru kryształ
- 1/3 szklanki mleka
- Dodatkowo:
- jajko do smarowania
WYKONANIE:
- Do letniego mleka dodać drożdże, cukier kryształ i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, aż powstanie zaczyn.
- Masło roztopić i wystudzić.
- Mąkę wymieszać z solą. Dodać zaczyn oraz jajko i wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Na patelni przygotować nadzienie kokosowe. Wszystkie składniki wymieszać razem i podgrzewać przez 2 minuty. Wystudzić.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm. Nałożyć równomiernie nadzienie kokosowe i zrolować. Pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Jak widzę kokos to już jestem dwa razy na tak :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń