Krem czekoladowo-orzechowy jest tym co małe łasuchy uwielbiają. Intensywny smak czekolady z lekką nutą orzechów. Polecam, choć w małej ilości ;).
SKŁADNIKI:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki masła orzechowego
- dodatkowo: cynamon lub ziarenka wanilii
WYKONANIE:
- Czekoladę gorzką pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać śmietankę kremówkę i mieszając cały czas rozpuścić.
- Na koniec dodać masło orzechowe i bez gotowania połączyć razem z masą czekoladową. Można dodać ziarenka wanilii lub cynamon.
- Gorącą masę lekko przestudzić. Rozlać do małych kieliszków i schładzać przez kilka godzin.
- Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i owocami.
U mnie też dziś czekoladowo :)
OdpowiedzUsuń