poniedziałek, 1 czerwca 2015

Muffiny Orzechowo-Czekoladowe

Muffiny Orzechowo-Czekoladowe

Muffiny Orzechowo-Czekoladowe
Dzisiaj Dzień Dziecka, a zatem czas na zabawę. Jeśli nie masz na nią pomysłów, polecam dekorację muffinów :). Ja użyłam polewy z białej czekolady, orzechów, czekoladowych kółeczek i posypki czekoladowej. Było słodko :).


SKŁADNIKI:



    • szklanka maki pszennej
    • szklanka płatków owsianych
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 80 g czekolady gorzkiej
    • 2 małe banany dojrzałe
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • 50 ml oleju
    • 200 ml mleka
    • jajko
    • płaska łyżka proszku do pieczenia
    • łyżka czubata kakao


WYKONANIE:

  1. Czekoladę i orzechy pokroić na drobne kawałki.
  2. Banany rozgnieść widelcem.
  3. Płatki owsiane lekko zmiksować blenderem na mniejsze kawałki.
  4. W misce umieścić suche składniki: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier kryształ, proszek do pieczenia i kakao.
  5. W drugiej misce umieścić mokre składniki: rozgniecione banany, roztrzepane jajko, mleko i olej.
  6. Zawartość obu misek połączyć razem i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i orzechy.
  7. Papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić. 
  8. Udekorować dowolnymi ozdobami.

SMACZNEGO :)

ciastka mąka płatki owsiane orzechy czekolada banany cukier olej mleko jajka proszek do pieczenia kakao

3 komentarze:

  1. Smacznego....na pewno było smaczne, a wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze, bardzo ciekawa dekoracja! :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons