wtorek, 23 czerwca 2015

Kotlety po Mediolańsku

Kotlety po Mediolańsku

Kotlety po Mediolańsku
Cotoletta alla Milanesa czyli Kotlety po Mediolańsku. Obtoczone w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu.


SKŁADNIKI:



    • 4 kotlety jagnięce lub wołowe
    • 2 jajka
    • 4-5 łyżek mąki pszennej
    • 7-8 łyżek bułki tartej
    • 2 łyżki parmezanu startego
    • cytryna
    • pieprz i sól
    • 80 g masła
    • 4 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE:

  1. Mięso rozbić na duże kotlety. Przyprawić z obu stron pieprzem oraz solą.
  2. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli.
  3. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem.
  4. Kotlety obtoczyć kolejno w mące, jajku a na koniec w bułce tartej.
  5. Masło roztopić z oliwą z oliwek.
  6. Smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron.
  7. Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia.
obiad kotlety jajka mąka bułka tarta parmezan cytryna sól pieprz masło oliwa

1 komentarz:

Sharing Buttons