Cotoletta alla Milanesa czyli Kotlety po Mediolańsku. Obtoczone w chrupiącej panierce z dodatkiem parmezanu.
SKŁADNIKI:
- 4 kotlety jagnięce lub wołowe
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 7-8 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu startego
- cytryna
- pieprz i sól
- 80 g masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Mięso rozbić na duże kotlety. Przyprawić z obu stron pieprzem oraz solą.
- Jajka roztrzepać ze szczyptą soli.
- Bułkę tartą wymieszać z parmezanem.
- Kotlety obtoczyć kolejno w mące, jajku a na koniec w bułce tartej.
- Masło roztopić z oliwą z oliwek.
- Smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron.
- Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia.
Mariola niezła porcja pożywnego kotleta :)
OdpowiedzUsuń