poniedziałek, 8 września 2014

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese
Jedno z ulubionych dań całej mojej rodziny. Uwielbiam je ja, mój mąż i nasz synek, który gdy tylko usłyszy to słowo, co chwilę zagląda do garnka. Spaghetti Bolognese to duma kuchni włoskiej. Łączy w sobie najlepsze produkty regionalne Włoch: pomidory, makaron, bazylię oraz Parmezan. Nadszedł czas, żeby odłożyć na sklepową półkę słoiczki z gotowym sosem pomidorowym. Nadszedł czas, żeby przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese - spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i wołowiną.


SKŁADNIKI (dla 3-4 osób):



    • 12 dużych, mięsistych pomidorów
    • 500 g mielonej wołowiny
    • opakowanie makaronu spaghetti
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 100 g Parmigiano-Reggiano
    • olej do smażenia
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • główka czosnku
    • łyżeczka suszonej bazylii
    • pół łyżeczki suszonego oregano
    • kilka listków świeżej bazylii
    • łyżka cukru
    • pół łyżeczki soli + 4 szczypty do mięsa


WYKONANIE:

  1. Pomidory pokroić w ósemki, powykrawać gniazdka, przełożyć do dużego garnka i zagotować. Po 8-10 minutach zdjąć garnek z palnika i przetrzeć pomidory przez sitko. Wyrzucić skórki i pestki.
  2. Główkę czosnku podzielić na ząbki (pozostawić ząbki w łupinkach). Smażyć na małym gazie na patelni z dwiema łyżkami oliwy przez ok. 5 minut z każdej strony. Zdjąć patelnię z palnika, wystudzić, czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
  3. Przecier z pomidorów przelać do dużego garnka i zagotować. Dodać czosnek, oliwę spod czosnku, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, suszone oregano, cukier oraz pół łyżeczki soli. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować na małym gazie przez ok. 2 godziny na małym gazie, aż sos zredukuje objętość o ok. połowę.
  4. Mięso usmażyć na dużym gazie na patelni z olejem i odrobiną soli. Zdjąć w momencie jak mięso lekko zarumieni się z wierzchu i połączyć z sosem po odsączeniu tłuszczu. Sos powinien mieć już gęstą konsystencję.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przed wrzuceniem makaronu do gotującej się wody dodać dwie łyżki oliwy z oliwek. Gotowy makaron wlać do durszlaka, polać odrobiną zimnej wody i dokładnie odcedzić.
  6. Kilka listków świeżej bazylii umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Makaron podawać polany sosem i posypany Parmezanem z bazylią. Najlepiej smakuje z czerwonym, wytrawnym winem, np. Merlot.

SMACZNEGO :)

obiad pomidory wołowina mielona makaron spaghetti koncentrat pomidorowy olej oliwa z oliwek czosnek bazylia suszona oregano suszone bazylia świeża cukier sól
Włoskie smaki

1 komentarz:

  1. Prawdziwa włoska klasyka, której nie da się nie kochać:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons