czwartek, 11 września 2014

Kopytka Dyniowe

Kopytka Dyniowe

Kopytka Dyniowe
Z dyni przyrządzić można wiele pyszności: u mnie na przykład dzisiaj Kopytka Dyniowe. Ciekawa i smaczna odmiana tradycyjnych.


SKŁADNIKI:



    • 500 g ziemniaków
    • 300 g pure z dyni
    • 1.5 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • jajko
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki curry
    • sól


WYKONANIE:

  1. Ziemniaki obrać (tak aby było 500 g obranych), umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
  2. Nieobraną dynię, pokrojoną na duże kawałki, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować w blenderze na mus.
  3. Przestudzone ziemniaki połączyć z pure z dyni. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kurkumę, curry oraz sól. Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
  4. Stolnicę podsypać obficie mąką. Z ciasta formować wałki i nożem wycinać kopytka.
  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Kopytka wrzucać porcjami na wrzącą wodę i gotować 3-4 minuty. Odcedzić przy użyciu cedzaka. 
  6. Gotowe kopytka podawać na gorąco. Na zdjęciu wersja z boczkiem i czosnkiem.

SMACZNEGO :)

obiad ziemniaki dynia mąka mąka ziemniaczana jajka kurkuma curry sól
Z dziećmi i dla dzieci 2014

5 komentarzy:

  1. Rety cudne ,ale wspaniałe kopytka już ,tak wyglądają smakowicie
    Mniam ,mniam pachną aż u mnie .Niebo dla podniebienia .
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodawalam dyni do leniwych - pyszne!
    Wnioskuje, ze i kopytka musza byc wspaniale...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam, z malymi zmianami: ciut więcej ziemniaków i dyni (ale proporcje zachowane 600gr ziemniaków+prawie 400gr dyni), dodałam jeszcze szałwii suszonej i trochę parmezanu. Mąki dałam około 300-350 gr+ do podsypywania, jedno jajko duże. Wyszły miękkie, żółciutkie (1lyżeczka kurkumy), bardzo dobre. Z tej ilości składników wyszło mi około 150 kopytek...całe stado. Będę musiała część zamorozić. Pozdrawiam z Catanzaro w Kalabrii.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons