piątek, 11 marca 2016

Sernik z Brzoskwiniami

Sernik z Brzoskwiniami

Sernik z Brzoskwiniami
Świąteczny sernik z brzoskwiniami według przepisu mojej mamy. Polecam!


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kruche:
    • 300 g mąki pszennej
    • 180 g masła
    • 3 jajka (1 całe + 2 żółtka)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki cukru pudru
    • łyżka cukru waniliowego
  • Ser:
    • 1 kg sera (zmielonego 3 razy)
    • 100 g masła
    • 4 duże jajka
    • łyżka cukru waniliowego
    • szklanka cukru kryształ
    • 4 łyżki śmietany kwaśnej
  • Kokosowa Piana:
    • 3 białka
    • 100 g cukru kryształ
    • 100 g roztopionego masła
    • 150-200 g wiórek kokosowych
  • Dodatkowo:
    • puszka brzoskwiń

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić na kawałki.
  3. Formę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 170°C.
  4. Masło zmiksować z cukrem kryształ i waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę oraz ser i zmiksować. Na koniec z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
  5. Wlać 1/3 sera na ciasto kruche, ułożyć brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika.
  6. Z białek i cukru kryształ ubić sztywną pianę. Na koniec dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Kokosową masę wylać na sernik i ponownie włożyć do piekarnika. Piec przez 15 minut do zezłocenia pianki.
  7. Sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka masło jajka proszek do pieczenia cukier cukier puder cukier waniliowy sernik śmietana wiórki kokosowe brzoskwinie

2 komentarze:

Sharing Buttons