W tym roku na Wielkanoc polecam taki oto torcik w kształcie zajączka, który składał się z dwóch osobnych tortów: kawowego i kokosowego. Każdy z gości będzie miał zatem wybór, a największe łasuchy będą mogły skosztować obu ;). Torcik nie jest może idealny, ale nie było nikogo, u kogo nie wywołaby uśmiechu na twarzy :). Inspiracja ze strony Domowe Wypieki.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt Jasny:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru kryształ
- 6 łyżek mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt Ciemny:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru kryształ
- 6 łyżek maki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- Masa Kokosowa:
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- szklanka wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru pudru
- Masa Kawowa:
- 400 ml śmietanki kremówki 30 %
- 8 łyżek cappuccino w proszku (np. orzechowego)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- Bita śmietana:
- 400 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- Dodatki:
- 100-150 g masy marcepanowej
- barwnik czarny i czerwony
- wiórki czekoladowe
- wiórki kokosowe
- kolorowe kuleczki dr Oetker
- różowy cukier dr Oertker
WYKONANIE:
- Biszkopt Jasny: Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie w odstępach dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodawać do jajek po jednej łyżce ubijając na najmniejszych obrotach. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić i przeciąć na 3 krążki.
- Biszkopt ciemny: Białka ubić z cukrem kryształ na sztywną pianę. Następnie w odstępach dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodawać do jajek po jednej łyżce na przemian z wodą ubijając na najmniejszych obrotach. Przelać do takiej samej formy jak poprzednio i dalej postępując tak samo jak z biszkoptem jasnym (ja przecięłam na 2 części, gdyż łatwiej było mi później łączyć elementy).
- Z ciemnego ciasta wyciąć uszy po bokach tak, aby w środku pozostał kształt kokardy. Polecam w tym celu wykorzystanie obręczy tortownicy do odmierzenia pożądanego kształtu.
- Przygotować dużą deskę, na której zmieści się cały tort.
- Masa Kokosowa: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie cukier puder i mascarpone. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie zmiksować.
- Gotową masą kokosową przełożyć krążki jasnego biszkoptu.
- Masa Kawowa: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku oraz kawę cappuccino. Gotową masę włożyć na chwilę do lodówki, aż trochę stężeje. Przełożyć uszy i kokardę. Przykleić masą kawową do głowy. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
- Bita Śmietana: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku. Włożyć na chwilę do lodówki, aż trochę stężeje. Obłożyć nią całego zajączka z zewnątrz. Włożyć tort z powrotem do lodówki.
- Z marcepanu przygotować oczka, wąsy, buzię, nosek oraz języczek mieszając z odpowiednimi barwnikami.
- Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi.
- Brzegi kokardy obsypać wiórkami czekoladowymi, a wnętrze wypełnić kolorowymi kuleczkami oraz różowym cukrem.
- Uszka zajączka wypełnić różowym cukrem.
świetny! na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńŚliczny :)
OdpowiedzUsuńŚliczny tort :)
OdpowiedzUsuńAle czad!! Podziwiam za pomysłowość i wykonanie!
OdpowiedzUsuń